Българските фирми бързо губят пазарите си зад граница

Един от основните мотори на българската икономика – износът, взе да гасне. Националният статистически институт обяви вчера, че през първите четири месеца на годината експортът на нашите фирми към държави извън ЕС се е сринал с 18.4% спрямо същия период на 2013 г. Само за април спадът е още по-жесток – изнесените стоки и услуги са с 22.4% по-малко от април 2013. През април България е изнесла с 3.5% по-малко стоки за страните от ЕС. Общо за първите 4 месеца на годината износът ни за ЕС е намалял с 0.9% в сравнение с година по-рано.

Данните на статистиката опровергават ентусиазма на министъра на икономиката Драгомир Стойнев, който преди ден се похвали, че „българският износ към Китай се увеличава с 20% през последните месеци“. В присъщия си стил Стойнев не посочи за кои месеци говори и с кой период ги сравнява.

Данните на НСИ потвърждават, че негативната тенденция, започнала от началото на годината, става все по-отчетлива и тревожна. Експерти коментират, че важни пазари на нашите фирми изпитват проблеми – китайската икономика се забавя, а размириците в Украйна продължават. Най-важните търговски партньори на България извън ЕС са Турция, Китай, Русия, Сингапур, Обединените арабски емирства и Македония. Не са добри и данните за търговията със страни от ЕС. За периода януари-март е отчетено символично увеличение от 0.1%, което е в рамките на статистическата грешка.

Още през април стана ясно, че износът, който растеше дори в най-тежките години на кризата, вече не върви добре. Лошите резултати са още по-тревожни на фона на подобрението в ЕС, където са основните ни търговски партньори. „Ако този спад продължи, това вещае едни по-ниски темпове на растеж на икономиката ни“, обясни Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ) пред „Сега“. Тя предположи, че намаляващият износ в ЕС може да се дължи на звената за фискален контрол, които бяха създадени като мярка в борбата с ДДС измамите. „Това обаче може да се потвърди, след като излязат детайлните данни и разберем дали има намаление на износа към страни като Гърция и Румъния“, обясни експертката.

В данните на НСИ за първите три месеца на годината прави впечатление сривът при износа на горива извън ЕС – с 38%, и на суровини – с 36%, както и свиването на експорта за Турция – с цели 17.3% на годишна база. Турция традиционно е най-големият ни търговски партньор извън ЕС. Според експерти лошите резултати най-вероятно се дължат на проблемите на превозвачите с транспортните разрешителни и преминаването на границата.

Кризата в Украйна също е неблагоприятен фактор – износът ни за там е спаднал с 65% през първите 4 месеца на годината.

Със 100% се е свил износът ни към Гибралтар – при 478.7 млн. лв. преди година, за първите 4 месеца натам са отпътували стоки (основно петролни) за едва 100 хил. лв. Според Десислава Николова този спад е в резултат на пресичането на фиктивен износ на горива. НСИ отчита 38% спад в износа на минерални горива, масла и др. нефтопродукти, което е косвено потвърждение на тезата й. Възможно е и тук да е повлияло затягането на контрола срещу ДДС измамите от началото на годината.

Каквито и да са причините и обясненията, „потъването“ на износа вече е лош сигнал за българската икономика през 2014 г. Българската икономика се движи основно от инвестиции и от износ, а сривът там е най-чувствителен. Това означава, че приходите в бюджета няма да бъдат изпълнени и ще се наложи свиване на разходи и вдигане на държавния дълг за кърпене на пробойните в хазната.

ДЕФИЦИТ

Външнотърговският дефицит на страната е нараснал с 56.5% за една година, показват още данните на НСИ. Към края на април вносът като обем надхвърля износа с 3.07 милиарда лева. Това е с над 1.1 млрд. лв. повече в сравнение с първите четири месеца на миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *