Българските фирми оценяват 2005 г. като успешна

Фирмите оценяват изтеклата 2005 г. като успешна за своята дейност, като само 3% от анкетираните са заявили влошаване на състоянието на своето предприятие. Това показват резултатите от социологическо проучване сред 300 мениджъри и собственици на фирми, извършено от Българската стопанска камара (БСК). Проучването обхваща всички сектори на икономиката, както и различни по големина предприятия – големи, средни и малки.

Седемдесет и шест процента от фирмите са увеличили продуктовата си листа, а 79 процента предвиждат да направят това през 2006 г. Положителна е тенденцията и по отношение на износа – 62% от фирмите са увеличили износната си листа, а 72% очакват подобна тенденция и през следващата година. Външнотърговската ориентация на фирмите е преобладаваща – 72 процента от тях са осъществили износ през настоящата година, а 28 процента са работили само за вътрешния пазар. Част от тези 28 процента обаче са фирми от финансовия сектор (банки), които по презумпция не изнасят стоки и услуги, уточняват от стопанската камара.

Според резултатите от проучването делът на фирмите, които отделят адекватно внимание на обектите на интелектуална собственост, е изключително нисък. Едва 11 на сто от анкетираните са инвестирали в придобиване на обекти на индустриална собственост – патенти, марки, дизайни и т.н.

Като най-големи пречки за осъществяване на стопанска дейност се посочват високото осигурително бреме, бюрокрацията, нелоялната конкуренция, липсата на квалифицирана работна сила, лошата нормативна уредба, високите данъци и др. Всички тези проблеми са посочени от между 20 и 34 на сто от запитаните.

Корупцията остава на едно от последните места с 11% от мненията, което е положителна тенденция на фона на сериозните нива през предходните години, смятат от БСК. Тромавата и неефективна съдебна система създава проблем за 9 процента от предприемачите, а едва осем на сто се оплакват от нелегалния внос.

Около една четвърт от анкетираните фирми декларират, че пред тях не стоят проблеми за покриване на изискванията на Европейския съюз. Въпреки това през 2006 г. 30% възнамеряват да инвестират в екология, 18% – за санитарно-хигиенни изисквания, и 34% – за постигане на безопасност и здраве при работа.

По отношение на международната ценова конюнктура, едва 6 на сто от анкетираните заявяват, че високите цени на петрола и неговите производни не са се отразили на тяхната дейност. Според 43 процента влиянието е съществено, а още 36 процента го определят като незначително. Половината от предприемачите очакват и през следващата година проблемите с цените на петрола да продължат.

Един от сериозните проблеми на българската икономическа среда е големият обем на просрочените междуфирмени задължения. Повече от половината (55%) от анкетираните декларират, че имат просрочени несъбрани вземания от контрагенти, като едва 11 процента от тях биха се обърнали към съда за събиране на вземането, а 38 процента разчитат на досъдебно споразумение.

Кредитната експанзия през 2005 г. се отразява съществено и на стопанските субекти – 61 процента от фирмите са ползвали банкови кредити за финансиране на дейността си. Същият процент (61%) планират да ползват кредити и през следващата година, а още 30 процента все още обмислят подобна възможност. Едва 9 процента не възнамеряват да се обърнат към банките за финансиране на дейността си.

Според всеки пети бизнесмен (24%) делът на сивата икономика е намалял през 2005 г., 52 процента обаче смятат, че не е настъпила промяна. С цел свиване дела на сивата икономика представителите на бизнеса предлагат сериозно да бъде намалена осигурителната тежест (22%), подобряване на административния (20%) и на митническия контрол (15%) и въвеждане на задължителна регистрация по ДДС (9%).

Сред представителите на властта с най-голямо одобрение сред фирмите се ползва президентската институция (61%), следвана от общинската администрация, законодателната и изпълнителната власт, както и данъчната администрация. Най-малък процент на одобрение (9%) събират съдебната власт и митническата администрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *