Българският бизнес е рекордно задлъжнял

Задълженията на бизнеса продължават да растат, отчете зам.-председателя на БСК Камен Колев по време на представянето на анализ на корпоративната задлъжнялост.

Към началото на 2013 г. фирмените задължения надхвърлят 168 млрд.лв., което е с 5.6 млрд. лв. (3.4%) повече спрямо 2011 г. и 2.5 пъти повече спрямо 2005 г. Свиването на инвестициите с над 4.7 млрд. лв. за периода 2009-2012 г. е съществен фактор и индикатор за лошото здраве на икономиката, посочи Колев.

Според него, тенденцията на нарастване на задълженията и сравнително малкият ръст на БВП през 2012 г. показват, че икономическата среда продължава да бъде твърде неблагоприятна и поставя икономиката ни в много рискова ситуация.

По-голямата част от нефинансовите предприятия са декапитализирани, подчерта Камен Колев и уточни, че задълженията им в началото на 2013 г. са с 61 % по-големи от собствения им капитал и с 50% по-големи от дълготрайните им материални активи.

Особено тревожно е положението в предприятията, търгувани на фондовата борса. Сериозното обезценяване на акциите им през 2008-2009 г. оказва допълнително негативно въздействие върху техния потенциал за развитие.

Запазва се негативното съотношение между размера на задълженията на нефинансовите предприятия и приходите им от продажби намалени с балансовата стойност на продадените активи. Спрямо началото на икономическата криза, обаче, се забелязва леко подобряване на това съотношение, като през 2009 г. на 1 лев приходи от продажби са се падали 1.58 лв. задължения, а през 2012 г. – 1.26 лв. Очакванията са и през следващите години производствената активност на предприятията да не осигурява достатъчно средства за изплащане на дълговете им.

Според авторите на анализа, съществува опасност от възпроизвеждане на тези задължения в следващите години при слаб растеж на икономиката. Основната дилема е дали дълговете ще блокират дългосрочно растежа, или растежът ще намали риска от свръхзадлъжнялост.

Влошените финансови резултати на предприятията и обезценяването на обезпеченията доведе до затягането на банковите условия за дългосрочно финансиране, а оттам – до спад в инвестициите, обясни Колев.

Паралелно с това е налице и голям дял на проблемните кредити (25% към началото на 2013 г.), който поставя сериозни въпроси относно увеличението на риска в икономиката. Точен индикатор за този повишен риск е незначителното намаление на лихвените проценти по кредитите в последните месеци.

Данните за задлъжнялостта на нефинансовите предприятия през 2012 г. потвърждават факта, че инвестиционната активност практически е замръзнала на нивото на предходната година.

През 2012 г. отново най-голямо е увеличението на междуфирмените задължения, които нарастват до 113.3 млрд.лв. и са с 5.6 млрд.лв. повече спрямо 2011 г.

На междуфирмената задлъжнялост се падат над 90% от прираста на задлъжнялостта на бизнеса.

Основната част от задълженията (95.4%) са на предприятията от частния сектор, но тези в обществения сектор нарастват с по-високи темпове. Задълженията на предприятията от обществения сектор в началото на 2013 г. са 7.8 млрд.лв. Те съставляват 4.6% от всички дългове на бизнеса.

Очакванията на експертите на БСК са за 2013 г. и 2014 г. да бъде регистриран спад на задълженията, най-вече на просрочените, а повод за подобна положителна прогноза са няколко фактора: Постепенното излизане от кризата на страните от Европейския съюз; значителното увеличение на износа; ръстът в промишленото производство; нарастването на физическия обем на БВП и достигането на нивата от предкризисната 2008 г.

Успоредно с това, негативно влияние върху задлъжнялостта ще продължат да оказват бавните процедури по несъстоятелност, високият брой на фалитите и на случаите на фактическа неплатежоспособност, както и трайно високото ниво на необслужваните кредити.

От БСК настояват за улесняване на достъпа до правосъдие, ускоряване на процедурите по несъстоятелност и изграждане на клирингова къща за изчистване на междуфирмени задължения с капитал, предоставен от Държавния бюджет, от банките или чрез публично-частно партньорство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *