Българският дълг и най-големият банков провал в страната от 17 години насам

Първата продажба на еврооблигации от България след 2012 г. насам вероятно ще устои на най-големия банков провал в страната от 17 години насам, тъй като ниските нива на държавния дълг успокояват инвеститорите, прогнозира Businessweek.

Министерството на финансите се среща с потенциалните кредитори през тази седмица, а през следващата ще се опита да продаде облигации на стойност близо 1.5 млрд. евро.

В края на миналата седмица централната банка се съгласи да спаси Корпоративна търговска банка АД, след като четвъртият най-голям кредитор в България свърши пари в брой.

Банковият провал обаче няма да възпре инвеститорите от закупуването на новия български дълг, тъй като държавните задължения на България, най-бедната страна в Европейския съюз, са сред най-ниските в общността, като дял от брутния вътрешен продукт, коментира пред Businessweek, Луц Ромайър от LBB Invest.

Загрижеността за стабилността на българската банкова система доведе до скок на търсената от инвеститорите доходност за българските държавни облигации с падеж през юли 2017 г. до тримесечен връх вчера.

„Проблемът с банковия сектор ще ограничи леко апетита за новия български дълг, но основното търсене ще е налице“, счита Ромайър. „Държавният дълг е толкова нисък, че спасяването на банката няма да промени значително кредитните показатели.“

Постъпленията от емисията ще позволят на правителството да изплати 1.1 милиарда щатски долара по доларови облигации, изтичащи през януари 2015 г. и около 1.3 милиарда лева по вътрешен дълг с падеж през тази година.

Налице са обаче редица негативи. Предстоят предсрочни избори. А Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на България на 13 юни до BBB-, най-ниската степен с инвестиционен рейтинг. Според рейтинговата агенция промяната на оценката за българския дълг се дължи на липсата на реформи, необходими за укрепване на върховенството на закона, ограничаване на корупцията и преуструктуриране на неефективните държавни енергийни и железопътни компании, които представляват риск за публичните финанси.

Крахът на Корпоративна търговска банка, на фона на политическата криза доведе до скок на търсената доходност за българските облигации с падеж през 2017 г. с 22 базисни пункта, до 1.50% вчера. Днес обаче цената на книжата изглежда се стабилизира.

За сравнение, междувременно доходността на облигациите с падеж през 2018 г. на съседна Румъния, която също има рейтинг BBB-, падна до рекордно ниските 1.85%.

В случая, тъй като облигациите са с различен падеж, примерът показва тенденциите при инвестиционните нагласи.

Премията, която инвеститорите изискват над германския дълг, за да държат на българските облигации с падеж през 2017 г. достигна четири-месечен връх от 142 базисни пункта днес, по данни на Bloomberg.

„Най-големият въпрос“ за провала на КТБ е „защо правителството и централната банка позволиха проблемът да отиде толкова далеч,“ коментира Симон Кихано-Еванс, ръководител на изследванията за развиващите се пазари в Commerzbank AG в Лондон. Той препоръчва „предпазлив подход“ към българския дълг.

Публичните задължения на България след емисията ще са равни на около 23 на сто от БВП, колкото са в Люксембург и при нива от 49% в Полша, 76% в Германия и 96 на сто средно за еврозоната. Естония е единствената държава в ЕС с по-ниска задлъжнялост – 9.8 на сто от БВП, според данни на Европейската комисия.

„Емитирането на нови облигации не трябва да бъде голям проблем за България,“ посочва Ромайър. „Книжата са малко, а доходността им е привлекателна.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *