Българският износ нараства

Българският износ бавно се измъква от червената зона на спада и втори пореден месец отбелязва ръст на годишна база. По данни на НСИ през септември сумата на пласираните в чужбина български стоки се увеличава с 11.6%, като основен принос за растежа има пазарът на Европейския съюз. От началото на годината обаче износът е все още с 0.5% по-малко, отколкото бе през първите девет месеца на 2015 г.

 

Възстановяването идва, след като от март до края на юли българският износ отбеляза период на петмесечно постоянно понижаване на реализираните обеми. До голяма степен то, както и аналогичният спад на вноса, се дължеше по-скоро на ценови фактори, а не на понижени обеми, като на-силно влияние имаше спадът в котировките на петрола, голяма част от металите и храните. Този ефект от 2015 г. обаче е изконсумиран и вносът също се покачва второ поредно тримесечие (с 2.7%), което свива спада за деветмесечието до 3.3%. Това води и до намаляване на търговския дефицит с около 1 млрд. лв. до 1.3 млрд. лв., като погледнато само за септември, салдото е положително.

След ценовия шок

Основната причина за регистрираното рекордно дълго продължило свиване бе отстъплението от пазарите на трети страни извън рамките на Европейския съюз. Така например през първата половина на 2016 г. те отбелязаха спад от 16% на годишна база. Това понижение не бе изненада, като освен ниските цени на борсовите суровини фактор бяха и икономически проблеми и регионални конфликти. Но след минималния ръст от 0.9% през август през септември сделките към трети страни отчитат вече 5.6% увеличение.

Позитивният тренд засега не може да обърне петмесечното свиване от по-рано тази година и за първите девет месеца износът за трети страни се понижава с 12% до 10.7 млрд. лв. Най-осезаемо като абсолютна сума е свиването в търговията с Турция, за която сме изнесли стоки за над 400 млн. лв. по-малко. Това се равнява на понижение от 13%. Спад има и при износа за други основни външнотърговски партньори като Китай (-35%), Египет (-48%), ОАЕ (-13%), Русия (–16%) и Сингапур (-52%).

Най-чувствително е понижението от над 600 млн. лв. при износа на минерални горива и масла, което е 22% понижение на годишна база. То обаче не се отразява негативно на търговското салдо, тъй като е съпътствано от дори по голямо свиване при вноса. Значително свиване има при тютюневите изделия – 26%, което може да се обясни с преустановения износ на „Булгартабак“ към региона на Близкия изток. От този пазар идват около 80% от приходите от експорт на фирмата, а пазарите са Сирия, Иран, Турция.

Нов 200 млн. лв. експорт за Румъния

Що се отнася до търговията със страните от Европейския съюз, там имаме увеличение на експорта за първите девет месеца на годината от 5.9%, като общата стойност на реализираните сделки е 23 млрд. лв. Само през септември ръстът е над 14% повече в сравнение със същия месец на миналата година, което е най-висока стойност от януари 2015 г.

Данните за търговията с ЕС идват с месец забавяне и затова според НСИ към август най-голям ръст като абсолютна стойност има на експорта към Германия (220 млн. лв.) и Румъния (202 млн. лв.). Като процентно изменение най-бързо нараства експортът за Португалия (26%), Словения (24%) и Хърватия (22%). При търговията с безалкохолни и алкохолни напитки и тютюневи изделия е регистриран най-високият ръст от 33%, докато нарастването с 366 млн. лв. на сделките, сключени с машини, оборудване и превозни средства, е най-голямото абсолютно нарастване. Това е добра новина, тъй като показва стабилно представяне при стоките с по-висока добавена стойност. Аналогично и продължаващият ръст на вноса по същото перо е добра новина, тъй като се приема за сигнал за ускоряване на инвестициите на фирмите.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *