Българският коз в електромобилния бранш

До 2015 в Европа ще се предлагат 75 модела електромобили. Това открива нови перспективи в бранша за много страни, включително България. За нея завръщането на електрокарите в модерната им версия е истински златен шанс.

„България има квалифицирани специалисти в областта на електрониката и софтуера за електрически автомобили. Запазената марка на българските електрокари е козът й в световната надпревара за електрически коли“, смята Бари Шраейр, основател на британския лидер в производството на задвижващи системи за електромобили Liberty E Cars. Компанията обмисля да започне производство в България. Британският мениджър не знае много за стария „Балканкар”, но е чувал, че през 1960-те години на миналия век България е изнасяла електрически машини за Китай.
Убиец на автомобили?
Възходите и крушенията на електромобила не са български патент. „Кой уби електрическата кола“ е заглавието на документален филм, който излезе през 2006 година. Сюжетът е свързан с фиаското на поредната електромобилна ера. След оживление от 1995 до 2003 г. автомобилният бранш отписва електрическия автомобил, защото се оказва скъп и непечеливш. Тогава Дженеръл Мотърс пресова голяма част от електромобилите си EV1.
Тази пролет се очаква продължението за електромобилите. Новото заглавие е “Revenge of the Electric Car”. Официалният трейлър за „Отмъщението на електическата кола” вече е в YouTube .
Сега е моментът за „отмъщението” и на българските електрокари, убеден е Камен Нешев. Той е завършил е електроинженерство в Русе, а днес живее и работи в Балтимор – технически директор e на водещия световен производител на батерии Saft Groupе SA. „Изпуснахме след промяната възможността като Словакия и Румъния да намерим ниша в автомобилното производство. Сега не бива да повтаряме грешката си“, казваКамен Нешев. Фенът на зелените автомобили е добре запознат с историята на марката „Балканкар”.
Българската запазена марка
През 60-те години България става известна с марката „Балканкар”. Първият български завод за електрокари е изграден с помощта на Рено. В 39-те завода на Балканкар, 8 от които в чужбина, се произвеждат и автобуси, леки коли, велосипеди. Върхът е през 1987 година – към 90000 произведени електро- и мотокари. По това време в цяла Европа се произвеждат общо около 18 000 годишно. Тогава обаче настъпва и началото на края за българските кари.
Ето и един парадокс от историята им. Твърди се, че в началото на 1980-те години на миналия век китайци откраднали схемите за производство им и започнали да ги сглобяват. Тогава България вече е световен лидер в производството на кари и дори го изнася в чужбина. „Балканкар“ отваря свой завод в Иран, кооперирано производство има с Югославия, Турция, Алжир, Куба, КНДР, Нигерия. Един от проектите е бил с Китай, но се проваля.
Как го правят другите?
Днес мобилните джаджи – смартфони, айпеди, ноутбуци са гореща тема. Електромобилът също е на път да се превърне в моден аксесоар. Затова и в доста европейски страни държавата го е взела на буксир. С данъчни облекчения, паркиране без заплащане в синя зона, освобождаване от такси – така водещите държави стимулират днес потреблението на зелените коли.
5000 паунда подарък за купувача – това е държавният буксир за електромобилите във Великобритания. Държавните стимули са формулата на успеха и за Германия, Португалия, Холандия и Дания. По прогнози в Берлин към 2020 ще има над един милион електромобила. Но още сега общината е възложила на RWE, съвместно с Даймлер, проект за зарядни точки.
И София – точка на зареждане
Разпространението на електромобилите ще започне от няколко точки по света. Това ще са градове, където хората имат „зелено“ съзнание и ентусиазъм да използват новите технологии, където бизнесът вижда интереса си да осигури инфраструктура за електромобилите, а държавата предвижда стимули за закупуването на новите коли, казва Тим Армитидж oт консултантската британска фирма ARUP .
Ще бъде ли и София една от световните „точки на зареждане”? Ще се превърне ли България в реалност „завръщането” на електрическите кари? Какво ще последва – пазарен пробив или тотална катастрофа за електромобила? Правилните отговори зависят от това дали държавата ще извади българския коз.

Антоанета Ненкова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *