Българският лев – пред сериозно изпитание

Все по-изострящата се кредитна криза изисква своя данък и от източноевропейските валути. Високото рисково напрежение (т.н. risk aversion) за участниците на пазара и намаляващите капиталови потоци в региона доведоха за значителни колебания във валутните курсове, предупреждава Франкфуртер алгемайне.

Балансът на настъпилите през последните месеци обезценявания на националните валути е страховит. След като неотдавна отбеляза рекорден скок в курса си, сега чешката крона изведнъж се сгромоляса с 20 процента.

Сръбският динар поевтиня с 23 процента, турската лира – с 27 процента, а руската рубла и унгарския форинт – с цели 32 процента. Още по-сериозно пострадаха румънската лея в с минус 39 процента, полското злота загуби 44 процента от стойността си, а украинският гривен дори надхвърли 50-те процента.

Слабото място – дефицитът по текущата сметка.

Единствено българският лев се утвърди като убежище на стабилността. Българската валута, която със закон от 1997 г. бе прикрепена към германската марка, а сега към еврото, сега поддържа курс от 1.95583 лв. за едно евро. И досега този т.н. валутен борд удържа на натиска.

Но тъй като валутите на останалите съседни държави падат като при ефекта на доминото, веднага автоматично се натрапва въпросът, още колко дълго българският Лъв ( лев на архаичен български означава лъв). Защото в крайна сметка по този начин България губи заради скъпата си валута своята конкурентноспособност спрямо съседите си и спрямо чуждестранните си потребители. Но налице е не само този недостатък, който привлича вниманието на скептиците.

Най-известният от тях е проф. Нуриел Рубини от Нюйоркския университет, който най-рано предсказа икономическата криза.

Във връзка с българския валутен режим и също привързаните към еврото валути на прибалтийските държави той неотдавна заяви: „Когато базисните данни излязат извън баланса, тогава дори един фиксиран курс не може да бъде поддържан за дълго. И в крайна сметка ще се стигне до валутна криза. А валутната криза води до банкова криза, след това криза на недвижимите имоти и ще се стигне до проблеми с държавния заем. Освен това съществува заплаха за криза на ниво бизнес, защото всички сегменти в тези икономики са с висока степен на задлъжнялост в чуждестранна валута“.

actualno.com
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *