Българският лев стана на 130 години

София /КРОСС/ Днес се навършват 130 години от влизането в сила на Закона за правото на сечене монети в Княжество България. Второто Народно събрание на България приема закон, с който се създава националната валута лев = 100 стотинки = 1 френски франк. Със Закона за правото на сечене на монети в Княжество България се дава изключителното право на държавата да сече и пуска в обращение монети.
За национална парична единица е определен левът, състоящ се от 100 стотинки. По време на дебатите Стефан Стамболов прокламира монетната единица да носи наименованието „франк“, а неговите подразделения „сантим“. Д-р Иван Богоров настоява думата да бъде „свободник“. Мнението на депутата Йосиф Ковачев за чисто народното название „лев“ обаче печели сърцата на всички.
Първите монети от по 2, 5 и 10 стотинки са медни и са отсечени в Монетния двор на Бирмингам (Великобритания) през 1881 г. През 1882 г. в Монетния двор на Санкт Петербург (Русия) са отсечени сребърни монети по 1 и 2 лева – първият български лев с благородно съдържание. През 1888 г. са създадени първите български медно-никелови монети със стойности 2, 5, 10, 20 ст. в отговор на потребността от разменни средства с малка номинална стойност. През 1894 г. идва и първата златна българска емисия на монети с номинална стойност 10 и 20 лева. Жълтиците са правени в Австро-Унгария. За отсичането на всички монети до 1951 г. са използвани европейски монетни дворове.
През 1952 г. е създаден Българският монетен двор и оттогава всички емисии разменни монети се изработват в него.
Монетосеченето в България датира от 1218-1240 г., когато за първи път по времето на цар Иван Асен II върху монетите е изписано името на български владетел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *