Българският тотомилионер е нещастен тотомилионер

Че по показателите за щастие на нацията сме на последните 10 места (147 в света), а по доходи – не. Дори и най-бедните в България са по-добре от половината човечество по доходи (над 4 милиарда), а по щастие по-бедните от нас живеят по-добре. Защо се получава така? Еднозначен отговор няма, но има много неща, над които трябва да се замисли всеки, ако иска да живее по-добре.
Максимата на българина е “Пари ми дай, акъл не искам”. Ако това е вярно, защо богатите в България също реват, и то даже по-силно от бедните?Доказано е статистически и социологически, че хората на високи постове, с високи заплати консумират повече, пилеят пари повече и са по-нещастни, по-стресирани и по-неуравновесени. Естествено не всички, но повечето. Обяснението е, че се страхуват за бъдещето, защото знаят, днес са шефове с всички екстри (кола, секретарка,телефон и т.н.), а утре може да са Господин Никой. Бедни, разорени и да раздават заповеди на тъщата, най-много и кварталните псета.Дори и българският тотомилионер е нещастен тотомилионер. Ако вземе, че уцели шестицата с 1 милион печалба, ще се радва 20 минути. И след това ще го хване яд. Като се сети, че преди няколко месеца джакпотът е бил 3 милиона, няма да се побере в кожата си. А като разбере, че в САЩ тези игри стигат до 200 милиона, ще се почувства дълбоко изигран. Че е в България и че късметът му не е стока за мирисане.
Нагласата за бъдещето е един от важните фактори, за да се живее добре. Ето и едно от обясненията защо при социализма някои хора смятат, че се е живеело по-добре. Тогава на конгреси се отчиташе колко сме постигнали и колко ще постигнем през следващата петилетка. Понеже имаше Желязна завеса, като падна, се разбра, че не сме постигнали кой знае какво. И понеже много  “пишман социалисти” ще скочат да опровергават, за младите, които не знаят нищо за този период, ще кажа, че банани и портокали имаше само за Нова година, кока-кола – рядко, а дънки, уиски и шоколад – само в корекомите. Но те не знаят и какво е това кореком: магазин само за чужденци и работещи в чужбина, в който се плаща само с валута. По закон българинът нямаше право да притежава валута и бе задължен да я продава неизгодно на държавата, срещу което тя издаваше бонове. С една заплата българинът можеше (въпреки че нямаше право, а и беше подсъдно) да си купи 7-8 бутилки уиски или 4-5 чифта дънки. Сравнете сега заплатите си и колко можете да купите с тях.
Когато Западна Европа, към чийто съюз вече сме и ние, беше задоволена с телевизори, леки коли, перални и миялни, в България само елитът имаше такива техники. А обикновеният българин даже не знаеше, че съществуват. Когато бе създадена Българската национална телевизия и предаванията бяха само по няколко часа вечер, а телевизорът бе по-рядко срещан от извънземни, в САЩ всеки среден американец разполагаше не само с приемник, но и с много програми. С това искам да подчертая, че за последните 20 години доходите са нараснали много, но ние не го забелязваме.
Хем искаме повече, хем сме по-недоволни, а с това и по-нещастни. Човек трябва да се обърне, за да види какъв път е извървял, за да разбере дали се движи напред или назад.Знаете ли кога е измислена съдомиялната машина? Патентована е през 1850 година. През 1920 г. вече е свързана към водопровода, а през 1940-а е можела да суши и общо взето е такава, каквато я знаем сега. За Западния свят тя става масова около 1970 година. Сега се запитайте кога стана масова в България и кога се появи за пръв път?
Искам да подчертая, че се развиваме с 30-50 години закъснение. Сега като се появи нещо ново, като филм, музика, ipad, iphone, то веднага е тук и даже по-рано. Оценяваме ли това?Много хора казват, че сме най-бедните в Европейския съюз и това е повод за вайкане и оплакване. Е, добре, кога не сме били най-бедни в Европа? През социализма ли? През капитализма? Преди това? Или през турското робство? Представете си как са живели нашите баби, прабаби и т.н. Спомнете си какво знаете от историята, запознайте се с начина на живот на предишните поколения. Вижте как са живели и дали България е била по-богата, по-развита, по-напреднала и на по-челни места в Европа! Тогава от какво се оплакваме?
Ние правим тази държава, ние правим политиката, икономиката, просперитета. От себе си ли се оплакваме?В развитите страни хората упрекват себе си, ако не върви нещо в държавата. Събират се, измислят какво е и го променят. Може да вдигнат стачка, може да направят революция. Така вървят напред. Ние какво променяме? Нищо. Само мрънкане и оплакване. А после салатката с ракийката.През 1997 година доходите ни са били 26% от тези на Европейския съюз. През 2007 година те вече стават 40%. Това означава, че за 10 години сме настигнали развитите страни, че не стоим на едно място, че вървим напред. Колко хора обаче са станали по-щастливи? Николко. За да живеем по-добре, не са достатъчни доходите. Трябва да си променим мисленето. То да не е толкова материално. По-важни са човешките взаимоотношения, приятелството, семейството. Сега има повече пари от преди и по-малко щастие. Защото, взирайки се в парите и печалбите, разрушавате приятелства, семейства, бракове. Страх ни е от всеки – да не ни използва, да не ни обере, да не ни измами. А в страх не се живее щастливо.Нашите баби и дядовци са живели безкрайно бедно, но не са се заключвали, вратите са били отворени. Всеки замръкнал пътник е бил добре дошъл. А сега? Ние сме във война със себе си, със съседите, с приятелите. За 30-40 години България се е променила положително икономически и деградирала ценностно. Нищо ново. За да достигнем средните доходи за Европа, ни трябват 50-ина години. За да стигнат на това ниво, на самите тях им са трябвали столетия. И работа, работа, работа. Всичко друго е “Господин за един ден” или Гърция за един сезон. Но понеже не вярвам на някой да му се чака 50 години, можем да станем по-умни и да разберем, че щастието не е само пари. Да не се мразим, да не си завиждаме, да не си правим един друг “мръсни номера”. Така вредим на себе си и на всички.
Знаете ли, че в Ирак, Афганистан, Сирия, Ливан има безумно богати. Представете си техния живот. Стени. Охрана. Оръжия. Никаква свобода. Страх и 100-200 милиона. Искате ли ги?
Само с пари не се живее. Хубавата новина е, че щем-не щем – ще забогатяваме, защото сме в Европейския съюз. По-бавно или по-бързо, зависи от нас. Лошата е, че всяко правителство пречи, а не помага за това. Те не искат да променят, да развиват България (въпреки че с тези лозунги идват на власт). Те искат да консумират властта и облагите от нея. Така че ние можем да си помогнем сами, а не да разчитаме на властта. Тя има други приоритети – да се облагодетелства. Ако искате да променим държавата, трябва да променим себе си първо, после и тя ще се промени. Ако искаме да променим първо нея – трябва ни революция. Готови ли сте да грабнете сопата? Оръжието? Понеже това няма как да се случи, то променете мисленето си, станете по-добри, върнете си приятелите и живейте добре. България ще богатее, ние също, но щастието е избягало. Върнете си го.

Светозар Гледачев /изпратено от читател/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *