Българският чиновник: 75 на сто покорен, 25 на сто притворен

От първи януари догодина заплатата на държавните чиновници ще бъде формирана от две части – три четвърти от цялата сума (или така наречената основна заплата) ще получават всички служители, а остатъкът до пълния размер на възнаграждението ще зависи от заслугите, работата и образованието. Това предвижда новият модел на заплащане в държавната администрация, който – ако наистина бъде приложен, ще създаде прекрасни предпоставки за вътрешноведомствени сплетни, интриги, спорове и омрази.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Започва голямото мерене
Мерки и теглилки
Хаосът от проблеми идва първо от абсурдното допускане, че работата в една администрация може да се отчита с мерки и теглилки, и второ, че е възможно да бъде избегнат субективизмът там, където едни хора обслужват други хора (с други думи – приемат, изслушват, завеждат, подписват) или там, където на едни хора се плаща, за да обработват документи – да четат, анализират и обобщават.
Хаосът от проблеми идва и от още едно абсурдно допускане – че в йерархичната пирамида на служебни зависимости на по-високото стъпало стои винаги по-компетентният. Чиито именно заповеди е длъжен да изпълнява чиновникът.
Боб или бекон?
В една страна, която стана световно известна със своята добре развита “корупционна култура”, не е трудно да си представим до какво може да доведе тази система на заплащане, когато от начина, по който шефът ще те оценява, зависи дали на масата ти ще има боб или бекон.
Допускам, че прилагането на подобен подход ще създаде нетърпима работна атмосфера и ще засили мрачните щрихи в алеко-константиновата галерия от български национални типажи. Ощетен, ударен по джоба, обикновеният човек ще се види принуден да мълчи, да не спори, да угодничи… Резултатът ще бъде следният: чиновникът ще бъде 75 на сто покорен и 25 на сто притворен.

Еми Барух, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *