Български доброволци помагат на пациенти в чужбина

Българи помагат безвъзмездно с превод и придружаване в болницата на наши сънародници в чужбина. Доброволците са млади хора, обикновено студенти, които владеят немски или английски език. Засега те действат в градовете Берлин, Мюнхен, Вюрцбург, Аахен, Хайделберг, Лондон, Бристол, Ланкастър и София, но идеята е броят им да се увеличи и мрежата да се разрастне и в други градове в Германия и Великобритания.
Младите хора участват по проект на неправителствената организация „Лечение без граници“. Идеята за подпомагането на болни хора да се справят с бюрократичния хаос и ограниченията в чуждестранни здравни заведения, се ражда по време на форума “Идеите -това сме ние 2″, проведен през есента в София.
„Ние сме младите хора на България, онези, които я обичат от все сърце. Събрахме се за нейното по-добро бъдеще. Разпръснати из три държави, но с една здраво свързваща ни идея – да помогнем на всички онези, които са на прага да упражнят правото си на лечение в чужбина, като легитимни български граждани. Разбирайки сложността на ситуацията, в която всеки от нас може да бъде поставен, ние ви предлагаме нашето рамо“, казват младежите чрез сайта на неправителствената организация „Лечение без граници“ www.lekuvam.se.
Младежите решили да се включат в инициативата, след като разбрали, че само един от петима българи, потърсили помощ от държавата, получава средства за лечение в чужбина. При това тепърва трябва да се сблъска със серия ограничения и бюрократични спънки. Така се появява идеята на проекта „Лечение без граници“ , който си поставя за цел да информира и помага при преодоляване на бюрокрацията на българите, търсещи лечение зад граница. Друг приоритет е да създаде уеб базирана информационна платформа, която да служи като база данни за пациентите, както и да ги подпомага на място. Това става със съдействие при организиране на патуване с цел лечение, настаняване и регистрация в здравното заведение, общуването с персонала на болницата.
Все още продължава процесът по изграждане на мрежа от доброволци, които са готови безмъзмездно да асистират на пациентите в различни градове във Великобритания и Германия. За момента основните помощници са студенти по медицина, които добре познават системите на здравеопазване в двете европейски страни.
Достъпна и разбираема информация за възможностите на проекта и за предлаганите услуги, процедури и възможности за финансиране ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на „Лечение без граници“.
Ще се търсят партньори, които да помагат с транспорта и настаняването на пациентите в чуждата държава.
Всеки, който иска да се включи с доброволен труд, може да заяви желанието си на адрес contact@lekuvam.se.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *