Български земеделци се учат да усвояват евросубсидии

Партньорства между частния и публичния сектор са едно от решенията на проблема с липсата на средства за българското земеделие.
Това стана ясно днес на семинар за фъстъкопроизводителите, организиран от „Интерснак България” в Садово.
Незнанието откъде да се намерят пари не е оправдание, споделят организаторите. www.agro.bg, www.dfz.bg, www.europe.bg, www.eufunds.bg, www.mzh.government.bg са част от местата с данни за европейските програми и фондове в помощ на земеделието.
Не е важно обаче само да се информираме, а да бъдем активни, допълват от там.
Неспазване на сроковете за подаване на документи или за консултации по разработвания проект са чести пропуски при кандидатстване за евросубсидии. Няма неудобни въпроси, администрацията е ваша, съветват експертите.
Внимание трябва да се обръща и на допустимите разходи и на самоучастието. Първоначалният капитал показва сериозно намерение за осъществяването на проекта, допълват от Интерснак България.
Въпреки проблемите в сектора като разпокъсаната земя, ниски държавни субсидии и по-евтини вносни фъстъци, Садово се слави като „Българската столица на фъстъка”.
Именно там се отглеждат най-ароматните и вкусни фъстъци в Европа. Тази година най-добрият фъстъкопроизводител в България ще отиде на разноски на „Интерснак България” на най-голямото агро изложение в Европа. „Късметлията” с най-качествените ядки ще бъде избран от Института по растителни генетични ресурси в Садово тази събота.
Проучване на GfK по поръчка на Чипи ядки, показва, че фъстъците са любими ядки на българите. Консумират ги цели 78,2 %.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *