Български инженер постигна американската мечта и основа технологична компания

Български инженер стана герой на американското издание Colorado Springs Gazette, което разказва в обширна статия за успешната му технологична компания. 70-годишният ни сънародник е сбъднал американската мечта, подчертава изданието и нарича Петков „магьосникът на машините”. Той е собственик на компанията IP Automation, чиито клиенти са големи компании като Nike. Българинът основава фирмата през 1992 г. и й дава девиза „Където идеите стават реалност”.
Петков завършва машинно инженерство в България и семейството му напуска родината през 1981 г. Най-напред се устройва в Мозамбик, където българинът живее до 1984 г., когато пристига в САЩ. Първоначално друг наш сънародник му помага да започне работа на бензиностанция в Анахейм, Калифорния, където между работните смени учи английски език. Година по-късно се отваря възможност за работа като машинен дизайнер в технологичната компания Schlage в Сан Хосе. Петков успешно издържа теста, но предупреждава бъдещите си работодатели, че английският му е много лош. За сметка на това изтъква добрите си качества на дизайнер и е нает на работа. Там той създава първата автоматизирана машина на американската компания – съоръжение за полиране на брави и ключалки. След този успех, фирмата възлага на Петков да работи по проект за 3,5 млн. долара.
В Колорадо спрингс Петков се мести през 1988 г., там живее и досега. Освен за Schlage, българинът работи и за други компании и по големи проекти. Част от тях той изпълнява в гаража си. Там, например, създава машина, която гравира серийните номера и номерата на частите на самолетни спирачни дискове. Четири години по-късно българинът основава собствената си компания IP Automation. Години наред той работи при стриктен режим – става в 2 ч. сутринта и час по-късно започва работа. Когато работи по някой много тежък проект, бизнесменът дори спи в офиса на фирмата.
Компанията му е с персонал от 30 души и всяка година печели милиони, като продава разработените нови машини. Според Colorado Springs Gazette, някои от машините са изключително сложни за разработка и изпълнение.
Двадесет години след създаването на IP Automation, аутсорсването на работните места променя картината на бизнеса и Петков е принуден да ограничи мащабите на компанията си. Въпреки това не малка част от служителите му остават лоялни към него и не напускат фирмата. Петков въобще не планира скорошно пенсиониране и държи на максимата на Айнщайн: „Денят, в който човек спре да учи, започва да умира”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *