Български учен създаде умна хартия срещу измами с банкноти

Български професор е създателят на т. нар. умна хартия, която предпазва банкнотите от подправяне. Проф. Валери Маринов от университета в Северна Дакота, САЩ и неговият екип са разроботили микроелектронно устройство, което вгражда в хартията на парите. Така на практика учените изобретяват банкноти, които не подлежат на фалшификация.
Проф. Маринов разясни технологията в доклада си “Умната хартия – брак между една древна технология и съвременната микроелектроника“ по време на ежегодната научна конференция на Русенския университет и Съюза на учените в Русе. Той разказа, че заедно с колегите си е работил 5 години върху изобретението. По думите му, то има много приложения – против фалшификация на пари, документи, луксозни стоки и лекарства. Технологията може успешно да се използва и против подправяне на нотариални актове, тъй като е невъзможно тя да се копира от фалшификаторите. Сложна е и изисква екипировка за 50-70 млн. долара, заяви проф. Маринов.
Най-новите приложения на изобретението са в медицината. Чипът се поставя в гривни на пациенти, като той не само идентифицира болния, но и следи неговите жизнени показатели. Последната разработка на проф. Маринов и колегите му е сензор за памперси за възрастни хора. Устройството сигнализира, когато памперсът е твърде мокър и трябва да се смени. Това приложение е особено важно при лежащо болни и сенилни хора. Цената на сензора е 5 цента и по този начин не оскъпява много памперсите.
Проф. Маринов е завършил Техническия университет в София и е защитил дисертация в областта на електрониката. Има докторантура в Научно-изследователския институт за високи технологии в Таеджон, Южна Корея, бил е преподавател в Източно-Средиземноморския университет във Фамагуста, Кипър, а от 2002 г. е професор в университета на Северна Дакота.
В конференцията, в която той взе участие, бяха изнесени над 500 доклада, 1/3 от които на чуждестранни учени. В пленарните сесии се включиха и още двама българи с успешна кариера в чужбина. Доц. Костадин Крачанов от турския Университет „Яшар“ в Измир изнесе лекцията „Висшето образование в някои близки и далечни страни, изпитано на собствен гръб“. Българският учен е преподавал в Европейския университет на Лефке, Северен Кипър, университета на Бахрейн, Регионалния Колеж на Грант Преъри, Канада, университета Brunel, Великобритания, университета „Маунт Роял“ в Калгари, Канада.
В конференцията се включи и д-р Милен Шишков с лекцията „Пътят на едно изобретение до пазара“. Българският учен работи в американската фирма за медицинска апаратура “NinePoint Medical”, Бостън. Той е роден в Русе и е преподавал в катедрата по физика на Русенския университет. Докторантурата му е по физика в университета в Темпъл, Филаделфия, работил е в Лабораторията по фотомедицина към Медицинския факултет на Харвардския университет. Патентовал е свои изобретенията в областта на оптичната диагностика в Америка, Европа и Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *