Български фирми искат да изнасят в Русия

Към момента 27 български предприятия от хранителната индустрия са проявили интерес за износ в Русия след падане на ембаргото. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева след среща в Москва с руския ѝ колега Александър Ткачов.

 

Двамата са обсъдили възможността фирмите да преминат предварително одобрение. „За нас е много важно българските предприятия да имат нужните сертификати за износ на стоки към Русия и да преминат през всички процедури още докато действа ембаргото“, заяви Танева.

По този начин те няма да имат пречка да започнат експорт веднага след падане на ограниченията. Руският министър Ткачов е уверил Танева, че процедурата по одобрени може да стартира през 2017 г.

Очаква се догодина руски инспектори да посетят българската агенция по храните и предприятията, които имат намерение да изнасят. На срещата е обсъдена и забраната за внос на растителни продукти с фитосанитарни сертификати, издадени от агенцията по храните у нас. Тя засягала най-вече производителите на билки, информира 24 часа.

Договорено е още този месец екип от наши експерти да отиде в Русия, за да бъдат обучени да работят с електронната система, по която Москва контролира продуктите от растителен произход.

„Така, ако някой фалшифицира сертификати, какъвто случай имаше през миналата година, електронната система ще проследи документите и ще провери тяхната достоверност“, обясни Танева.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *