Български фирми могат да кандидатстват за 127 млн. евро за ИКТ проекти

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) организира информационен ден, посветен на възможностите за участие в отворената на 3 февруари конкурсна сесия. Крайният срок за подаване на предложения за проекти е 15 май 2012 г. Индикативният бюджет за всички участници е 127 млн. евро.
Програмата „Подкрепа за ИКТ политики“ е насочена към широкото внедряване и използване на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) от гражданите, правителствата и бизнеса (особено малките и средни предприятия). Финансират се пилотни проекти за оперативна съвместимост между националните системи за публични електронни услуги, например в областта на обществените поръчки, здравеопазването, електронната идентификация. Отпускат се средства и за внедряване на иновативни продукти и услуги в приложни области като енергийна ефективност, опазване на природната среда, интелигентни транспортни системи, социални грижи, здравеопазване, образование и др. Един от приоритетите е осигуряване на широк многоезичен достъп до културно и научно съдържание в ЕС.
В работна програма за 2012 г. има пет теми, по които се приемат предложения за проекти. По раздел „ИКТ за „интелигентни” градове” са предвидени 27 млн. евро за проекти. Предложенията трябва да стимулират развитието на иновативни електронни услуги, допринасящи за подобряване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродните емисии в атмосферата с 15 до 30 %, както и сигурността на транспортните системи, посочват от МТИТС.
Най-голям бюджет е определен по тема „Цифрово съдържание, отворени данни и креативност” – 41 млн. евро. Средствата са за проекти за осигуряване на достъп до цифрово културно съдържание чрез Европейската библиотека EUROPEANA, развитие на нови творчески индустрии, отворен достъп до научна информация и широко използване на цифровизирана географска информация.
24 млн. евро е бюджетът на тема „ИКТ за здравеопазване, достойно остаряване и социално приобщаване”. Финансират се проекти за внедряване на ИКТ базирани услуги, подпомагащи електронното здравеопазване и социалното включване, като основните акценти са върху необходимостта от справяне със значими заболявания и създаване на условия за възрастните хора в Европа да водят активен и независим живот.
По тема „ИКТ за иновативно правителство и публични услуги” Европейската комисия отпуска 20 млн. евро за внедряване на услуги на електронното правителство, които да се предоставят в цяла Европа. Същвременно по тема „Сигурни електронни услуги” ще се финансират проекти на стойност 15 млн. евро, фокусирани основно върху борбата с кибер заплахите, използването на облачните технологии за развитие на мобилни бизнес приложения и използването на сателитни комуникационни мрежи за постигане на 100 % широколентово покритие (бърз интернет) в Европа.
От 2007 година досега, по Програма „Подкрепа за ИКТ политики” е договорено финансиране в размер на 3 788 670 евро за 39 български бенефициенти, които са участници в 27 проекта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *