Българското вино настъпва на азиатския пазар

От това лято България сериозно навлиза на азиатския пазар на вино, съобщи в интервю за БТА изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Един от водещите винопроизводители в страната подписа договор за 5 млн. долара за износ на българско вино. В момента се провежда най-големият азиатски панаир в Шанхай, където присъствието ни е много силно. Очакваме конкретни новини за сключените там договори, но по предварителни данни те са за доста големи количества, допълва той.

По думите му вече има и сериозен износ на вино в Северна Корея, увеличават се и количествата за Виетнам.

Около 50% от износа на вино отива за Русия. „А сега, откакто на молдовците им спряха износа за руския пазар, всички руски търговци, които досега търгуваха с Молдова, се насочиха към България. Те не отидоха в Унгария, в Италия, в Испания, а дойдоха именно тук. Какво означава това – че делът на българското вино на руския пазар пак ще е много висок“, коментира Коев.

У нас хората, които се занимават с лозя и с винопроизводство, печелят все повече. Нараства броят на
сериозните компании и бизнесмени, в това число чуждестранни, които инвестират в грозде и винопроизводството в България. Имаме много нови изби. Така че стоим сравнително стабилно на фона на другите отрасли от икономиката, посочва Коев.

По негова оценка в България в момента се засаждат повече бели сортове и тенденцията е до две-три години съотношението бели/червени сортове да се изравни. Това се обяснява с все по-голямото търсене на бяло вино по света. „А при нас последните три години това беше голям проблем – по никое време свършвахме бялото вино“, обяснява директорът на агенцията.

Най-разпространеният български сорт грозде остава маврудът, който е върху 60 хил. дка от общо 600 хил. дка.

Колев припомня, че тазгодишната реколта е много добра. До момента предприятията са прибрали 230 хиляди тона грозде и въпреки лошото време вече кампанията продължава на места. „Очакваме първоначалните ни прогнози за 230-250 хиляди тона грозде да се сбъднат“, допълва той. Оценката му е, че производството на вино ще е около 200 милиона литра при 127 млн. литра през предходната година.

В новата Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г. са заложени
четири мерки за подпомагане, съобщава той. Предвидените за сектора средства по тази програма са над 130 млн. евро (около 250 млн. лева). Новото оборудване на избите е със 75 процента субсидии от
Европа. „Така че на гроздопроизводителите се помага. Програмите са лесни и достъпни, затова и процентът на усвоимост е много висок“, посочва Коев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *