Българското малцинство в Молдова е естествена връзка между двете страни

България смята българското малцинство в Република Молдова за естествена връзка между нашите две страни. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин при срещите си с представители на българската общност в столицата Кишинев и в град Тараклия – център на населения с българи административен район в южната част на страната. Вигенин, който е на официално двудневно посещение в Молдова, изрази надежда, че социално-икономическото положение на общността ще продължи да се подобрява в рамките на единна, независима, суверенна и европейска Молдова.

По време на разговорите си с представителите на общността министърът заяви подкрепата на страната ни за съхраняване и развитие на нейната идентичност, както и необходимостта тя да бъде част от нашата активна подкрепа за европейската интеграция на Молдова. По думите на министъра, България ще продължи сътрудничеството с правителството на Молдова в подкрепа на българското малцинство в страната и ще работи за по-нататъшното запазване и развитие на неговите обичаи, култура и образование. Кристиан Вигенин е информирал за това своите официални събеседници в Кишинев. С тях министърът е обсъдил ангажирането на молдовското правителство в съхраняване и занапред на идентичността и в защита на езиковите, културни и граждански права на българската общност, стана ясно по време на разговорите в Кишинев и Тараклия.

По време на срещите министър Вигенин връчи отличия на Министерството на външните работи на представители на българската общност в Република Молдова – видни дейци, които имат изключителен принос за разпространението и утвърждаването на българското образование и култура, на българското духовно присъствие в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *