Българско изобретение пази луксозни стоки в САЩ от фалшификация

Българско изобретение ще пази луксозни стоки в САЩ от фалшификация. Разработката на екип от учени, водени от проф. Валери Маринов от Щатския университет на Северна Дакота, вече се внедрява в производството, предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Става дума за т.нар. умна хартия, в която се поставя специален чип, който да предотвратява измамите, обясни проф.Валери Маринов, който, като бивш възпитаник на Русенския университет, участва в научна конференция в Русе.

„Умната хартия е електроника, която е сложена вътре в хартията по време на производството й. Това нещо никога не е правено досега и ние за първи път успяхме да го демонстрираме, след като работихме по него в продължение на 5 години. Тя има много приложения – за предотвратяване на продажба на фалшиви лекарства, фалшиви луксозни стоки, за контрол на документи. Ето например разбирам, че в България се фалшифицират доста нотариални актове. Ако ние сложим чип в хартията и печатаме нотариалния акт на нея, няма да може да се фалшифицира повече. Защото фалшификаторът, за да може да направи фалшив нотариален акт, той трябва също да сложи чип в хартията и да го програмира по същия начин. Но това не е просто да вземеш на улицата и да клъцнеш малко хартията и да пъхнеш чипчето вътре. Технологията е много сложна и изисква екипировка за 50-70 млн.долара, както и експертиза да се направи това нещо“, обяснява проф. Маринов.

Технологията има интересно приложение и за пациенти в болници. Болните носят гривнички, в които ще бъде имплантиран чип. Той не само ще идентифицира пациента, а и със специален сензор ще наблюдава някои параметри като температура и др.

Най-новата разработка на екипа на проф. Маринов е сензор за влажност на памперси за възрастни. Той ще дава индикация, когато памперсът е мокър и трябва да се смени. „Това е особено важно за пациенти в болница и сенилни хора, така че приложението има огромен социален ефект. В момента сме във връзка с една германска компания, която се интересува от прилагането му. Памперсът реално няма да се оскъпи много, тъй като предвиждаме цената на сензор да бъде под 5 цента“, каза проф.Маринов.

Той обясни, че най-трудното за едно изобретение е да стигне до пазара. „В Щатите това е широко признат проблем, защото има сума ти изобретения, които имат реална стойност, а не могат да прескочат от лабораторията до едно състояние, когато са готови вече за внедряване. Но види ли бизнесът , че има практическо приложение, направят ли си сметките, че могат да изкарат хубава печалба, дават пари с удоволствие“, казва проф. Маринов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *