Бързината при отпускане на кредит е най-важна за българските фирми

От: Нели Минчева

Бързината при отпускането на кредити е най-важният критерий, по който малките и средни фирми оценяват обслужването на финансиращите институции. Това показва проучване на компанията за бизнес-ипотечни кредити Кредитекс сред фирми от София, Пловдив и Бургас. Проучването е осъществено сред 50 собственици на компании, които са кандидатствали за кредит в най-малко две финансови институции.

Според 54% от запитаните бързината е най-важна, тъй като средствата им трябват в определен срок и при определен падеж. Вторият най-важен елемент на обслужването е отпускането на заем при изгодни условия (52%), като отговорилите не конкретизират дали под това разбират заем при ниска лихва, съчетана с високи такси или обратното.

„Да ме консултират и след отпускането на кредита” е третият най-важен елемент на обслужването, като се има предвид помощ в процеса на кандидатстване и отпускане на кредит, както и съвети при разрастване на бизнеса, промяна в погасителните планове и обезпечението и т.н.

От кредитната компания обясниха за Investor.bg, че към момента средният отпускан размер на кредитите на българския бизнес е 60 хил. евро. В началото на миналата година сумата е била 50 хил. евро. Според нейните анализатори занапред конкуренцията все повече ще се измества от полето на ценообразуването към полето на обслужването. Става въпрос за отношение към клиентите и предлагане на допълнителни услуги. След битката при цените, кредиторите ще залагат все повече на качествено обслужване, като се очаква ценовата война постепенно да затихва.

Допълнителните услуги при банките могат да се изразяват в предлагане на дебитни или кредитни карти заедно с кредита, безплатни преводи за заплащане на комунални услуги, регистрация за интернет банкиране, застраховки и др.

При кредитните компании обаче тенденцията е обратна – фокусиране на вниманието само и единствено върху кредита с цел изучаване на най-добрите условия за конкретния бизнес и разглеждане на различните възможности за финансиране, които се предлагат на пазара, обясни за Investor.bg Ивайло Ботев, мениджър в Кредитекс. Неслучайно за 38% от запитаните собственици на фирми способността на кредитора да „вникне“ в проблемите на бизнеса им е от решаващо значение, като не е за подценяване и способността на отпускащия кредита да предложи такова финансово решение на клиента, за каквото той не се е сетил.

Изводът за важността на връзката „клиент-кредитор“ се потвърждава и от направеното от „Маркет Тест” национално представително проучване, съгласно което таксите и лихвите са едва на трето място при избора на банка. На първо и второ са съответно имиджът на институцията и отношението към кандидатите за финансиране.

Най-дразнещи при обслужването за 60% са бюрокрацията, а за 52% – наличието на продукти и програми, в които фирмите насилствено трябва да се вместят. Компаниите се дразнят и когато финансовият продукт не може да се нагоди към техния бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *