Бързите кредити се отпускат по-трудно, но пък излизат по-евтино

По малко от месец след влизането в сила на новия закон за бързите кредити, от бранша вече се адаптират към променените условия. С наложената регулация лихвите са занижени, но пък фирмите отпускат пари с много повече условия – искат заможни поръчители и налагат такси за услуги, които преди това са били безплатни. Според експерти от една страна потребителите на услугата „лесни пари“ са облагодетелствани, защото плащат по-ниски лихви, но пък парите вече се отпускат по-трудно.

В края на юли Народното събрание прие закон, който наложи таван на лихвите, които фирмите за бързи кредити поставяха. Ако преди това оскъпяването стигаше до 300%, сега ограничението е до 50 на сто от изтеглената сума. От бранша вече са намерили начини да компенсират загубите си от новите правила. Оказва се, че лесните и бързи до преди месец заеми вече нито са лесни, нито толкова бързи.

„Тези кредити бяха необезпечени, нямаше изискване за такова. Сега вече се въведе в сериозна част от компаниите такова изискване. То се изразява в необходимостта от един или двама поръчители с доста висок осигурителен праг.”, коментира Иван Стойков от MoitePari.bg

Все пак клиентите на бързите пари са облагодетелствани от намаляването на лихвите. Според експерти обаче броят на хората, които могат да изпълнят новите усложнени изисквания за отпускане на бърз кредит ще намалее. Може да се очаква и окрупняване на сектора.

„Макар привидно да изглежда, че кредитите са поевтинели, в доста сериозна част те стават недостъпни, защото всички тези гаранции, които изискват фирмите за бързи кредити не винаги са лесно постижими”, допълва Иван Стойков от MoitePari.bg

В крайна сметка се оказва, че регулацията на лихвите при лесните пари е добра, защото кредитът излиза доста по-евтино. От друга страна обаче бързите пари вече не са толкова достъпни за всички с финансови затруднения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *