Бързото увеличаване на лихвите по депозити не води до добри резултати

Бързото увеличаване на лихвите по депозитите не е желателно. Това заяви за Дарик Момчил Андреев, главен изпълнителен директор на Райфайзен банк – България. Според него високите лихви при депозитите водят и до увеличаване на лихвите при кредитите, което може да доведе до повишаване на просрочените кредити.

Лихвите по депозити се увеличават в последно време. Добрата новина за вложителите е, че за първи път от няколко години те получават реални лихви по депозитите си, тоест спестявайки пари в банката, умножават тези пари, каза Андреев. По думите му България има един конкурентен пазар на депозити. Според него това, което предизвиква коментари, е по-скоро скоростта, с която се увеличават лихвите по депозити, защото увеличените лихви по депозити свиват лихвения марш на банките и ги принуждават да увеличават лихвите по кредити, а това води до напрежение върху кредитополучателите и в перспектива възможност за увеличаване на просрочените кредити.

„Така че много бързото увеличаване на лихвите по депозити също не е желателно, но повечето български банки са част от европейски банкови групи. Лихвите по депозитите са своеобразен скачен съд с наличността и цената на външното финансиране”, коментира Андреев и допълни, че тъй като условията на международните финансови пазари се промениха драстично през последните месеци, стойността на местния ресурс също поскъпва. Никоя банка не би плащала 7 или 8 процента по едногодишен депозит в евро например, ако в момента подобен ресурс би бил наличен от чужбина например на 3 или на 4 процента, каза още Андреев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *