Бъфет намалява инвестициите в акции

Компанията на Уорън Бъфет, Berkshire Hathaway Inc, която е най-големият акционер в Kraft Foods Inc. и Coca-Cola Co. се отдръпва от закупуването на ценни книжа, след като наличните й средства са стигнали най-ниското си ниво от повече от пет години насам.

Berkshire харчи все по-малко средства, след като вече доближава определеният от Бъфет минимум до 10 млрд. долара за предпазване от бедствени ситуации. Кешовите запаси на компанията се свиват прогресивно, след като през септември 2007 г. те бяха 47.1 млрд. долара, а през април 2008 г. паднаха под 20 млрд. долара. Срлед като компанията регистрира най-голямата си загуба за последните 20 години, Бъфет насочи финансирането към корпоративни дългове и преференциални акции.

Компанията на инвестиционния гуро е изхарчила 624 млн. долара за закупуване на акции, включително и в Wells Fargo & Co, през първото тримесечие на годината. Това всъщност е най-ниската сума за инвестиции в ценни книжа, която компанията предприема от 2005 г. насам.

Бъфет се насочва към възвращаемост от 10 на сто или дори повече от инвестиции в преференциални акции на Goldman Sachs Group Inc. и General Electric Co., както и към закупуване на гарантирани ценни книжа от Swiss Reinsurance Co. Той предпочете да закупи и дългове на компании като Mars Inc.и USG Corp. Подобни сделки от септември ще му носят лихва за общо повече от 1.8 млрд. долара годишно.

Ден след годишната среща на Berkshire (на 3 май), Бъфет заяви, че компанията на практика генерира кеш всеки месец. Ние не купуваме много акции, обяви още той.

Това обаче звучи объркващо, след като именно Бъфет се обърна към американците и ги призова да купуват акции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *