Бъфет не помни колко милиарда е инвестирал във ВЕИ , но е готов да ги удвои

Уорън Бъфет за кратко изгуби бройката на милиардите, които неговият Berkshire Hathaway е инвестирал в соларния и вятърния сектор в САЩ. Това, обаче, не го спря да каже, че е готов да удвои залога, пише Блумбърг.

Описвайки нарастващите инвестиции на компанията във ВЕИ по време на годишната конвенция на Института по електричество „Едисън” в Лас Вегас вчера Бъфет трябваше да разчита на един от „генералите си”, Грег Ейбъл, за да се сети точната цифра на инвестициите на конгломерата при възобновяемите източници – 15 милиарда долара.

Без да се колебае, Бъфет заяви: „Има още 15 милиарда, които са готови да бъдат инвестирани, ако питате мен”.

Подобни дръзки коментари не са новост за изпълнителния директор на Berkshire. Той често говори за улова на следващия голям „слон”, както нарича гигантските придобивания на компанията му.

С дузини от компании, които генерират кеш за конгломерата, напоследък Бъфет се насочи към доста капиталоинтензивни бизнеси, какъвто бе случаят с придобиването на железницата BNSF и на ред енергийни компании.

„Бъфет винаги е направлявал Berkshire към бъдещето”, коментира Лорънс Кънингам, професор от Университета „Джордж Уошингтън” и автор на предстоящата да излезе книга „Berkshire отвъд Бъфет”.

„Напоследък това означава интензифициране на фокуса на компанията върху прости, трайни бизнеси”.

„Ще продължим да се движим”

Въпреки че комуналните компании не дават доходностите, които 83-годишният Бъфет предпочиташе в ранните години на кариерата си, той коментира, че харесва индустрията, защото дава възможности за реинвестиции и допълнителни придобивания. През 2000 година той купи енергийна компания от Айова и финансира експанзията й.

Подразделението, наречено Berkshire Hathaway Energy, оперира електропреносна мрежа във Великобритания, газопроводи, които се простират от Големите езера до Тексас и енергийни подразделения в щати като Орегон и Невада. Инвестииците във ВЕИ сектора включват вятърни паркове в Айова и Уайоминг и соларни централи в Калифорния и Аризона.

За разлика от други комунални холдингови компании, Berkshire Hathaway Energy задържа цялата си печалба. Това вероятно ще се запази като традиция, заяви вчера Бъфет, добавяйки, че холдингът вероятно ще реинвестира 30 милиарда долара през идното десетилетие.

„Ще го правим докъдето ни стигнат очите. Просто ще продължим да се движим”.

„Силна нужда”

Инвестициите във ВЕИ са нужни, предвид опитите на САЩ да намали зависимостта си от изкопаеми горива, при производството на ток. Производителите на електроенергия ще съкратят с 30% емисиите си въглероден двуокис до 2030 в сравнение с 2005, по изчисления на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ.

„Окуражаващо е, че той иска да инвестира, защото, като индустрия, имаме силна нужда от капитал”, казва Ник Ейкинс, изпълнителен директор на American Electric Power Co.

Инвестирането на 30 милиарда долара във ВЕИ проекти щеше да е нещо немислимо за Berkshire преди две десетилетия и е сигнал, че възвръщаемостта е станала атрактивна, коментира Джеф Матюс, акционер и автор на книга за компанията. Коментарът на Бъфет може да се окаже повече от случайна забележка, казва той.

„Ако го казва, значи го има предвид. Целият характер на компанията се промени”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *