Бъфет отрече, че иска да превърне Coca-Cola в непублична компания

Уорън Бъфет отрече, че възнамерява да превърне Coca-Cola в непублична компания, след като още един инвеститор каза, че милиардерът може би организира „скъпа, вътрешна сделка“. Новината изпрати цената на акциите на американския производител на безалкохолни напитки нагоре, пише Financial Times.

Главният изпълнителен директор и портфолио мениджър на Wintergreen Advisers Дейвид Уинтърс, който притежава и 2,5 млн. акции на Coca-Cola, изпрати писмо до Борда на директорите на компанията. В него той изразява загрижеността си, че най-големият акционер в Coca-Cola – Berkshire Hathaway на Бъфет, може би планира да превърне компанията в частна.

Пред CNBC Бъфет заяви категорично, че „абсолютно няма вероятност това да се случи“. В крайна сметка книжата на Coca-Cola поскъпнаха с 1% вчера до 45,18 долара, след като по-рано през сесията увеличиха стойността си с 1,3 на сто.

През март Уинтърс стартира публична кампания срещу плана на Coca-Cola за предоставяне на акции на служителите си. Според него действието щяло да разводни акционерната структура и призова Бъфет да се противопостави на предложението. Бъфет се въздържа при гласуването, като след това определи предложението като „прекалено“.

Уинтърс сподели, че опасенията му се дължат на медийни твърдения, според които Бъфет може би иска да откупи Coca-Cola чрез компанията за частни капитали 3G Capital. Според Уинтърс Berkshire и 3Gмогат да приложат модела за придобиването на Heinz от 2013 г.

Твърденията, на които Уинтърс се позовава, са на списаниеFortuneи бразилското издание Isto É Dinheiro, но там не се посочват директно имената на Бъфет или на Хорхе Пауло Леман – бразилският милиардер, който стои зад 3G Capital, относно намеренията за придобиване.

От Coca-Cola са отказали коментар по темата, посочва Financial Times.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *