Бъфет очаква „изключителното малоумие“ във Вашингтон да не прекрачи чертата

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет даде известни надежди на американците, че правителството им няма да достигне точката, в която да не е в състояние да плаща своите задължения, достигайки тавана на държавния дълг, което се очаква да се случи на 17 октомври, съобщи CNBC.

Бъфет смята, че действията на републиканците, които настояват за промени в закона за здравна реформа – познат в САЩ и като Obamacare – ще се обърнат срещу тях, защото не са ефективни в дългосрочен план.

„Ако не могат да постигнат своето по някой проблем, те ще използват заплахата за – в конкретния случай – изпадането на правителството в неплатежоспособност. Това обаче няма да даде резултат в дългосрочен план“, твърди той. „Обществеността ще се обърне срещу тях и резултатът ще е внезапен и неочакван“, предрича инвеститорът.

Той добави, че Вашингтон „ще върви право към точката на изключително малоумие“, но няма да я премине. „Ако то прекрачи границата с една секунда, това няма да ни унищожи. Ако обаче продължи още година, фалитът ще бъде неизбежен“, категоричен е той.

Бъфет направи тези коментари само часове след появата на бившия американски министър на финансите и бивш председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на инвестиционната банка Goldman Sachs Хенк Полсън в ефира на CNBC с подобен коментар. „Тези момчета може да заплашват да вземат майка си за заложник, но те никога няма да я наранят“, пошегува се Полсън.

Той заемаше постовете в Goldman Sachs през 2008 г., когато бе приложена Програмата за освобождаване от проблемни активи и според Бъфет хората не осъзнават в колко тежко положение се е намирал бившият банкер, когато е трябвало да се вземат решенията за спасителните пакети.

Историята ще оцени програмата по-положително, отколкото правят хората това сега, убеден е Бъфет. По думите му тя е била жизненоважна за усилията да бъде стабилизирано доверието в банковата система.

„Доверието моделира реалността“, изтъкна той. „Ако хората смятат, че банковата система е нестабилна, тя е нестабилна наистина, защото нито една банка не може да изплати всичките си задължения едновременно“, обясни инвеститорът.

Той изигра решаваща роля за осигуряване на капитал в разгара на финансовата криза през 2008 г., спасявайки и банката, управлявана от Полсън. Спасителната инжекция от 5 млрд. долара в Goldman Sachs тогава се очертава като особено изгодна днес. Сега компанията на Бъфет Berkshire Hathaway осребрява варантите, получени като част от сделката, осигурявайки си акции на банката на стойност над 2 млрд. долара. В добавка към тях инвестицията на Berkshire Hathaway ѝ предостави и привилегировани акции на Goldman Sachs на стойност 5 млрд. долара, по които се изплаща годишен дивидент от 500 млн. долара. 3 години по късно от банката изкупиха обратно тези акции от Бъфет с премия върху цената при закупуването им.

Интервютата с Полсън и Бъфет бяха проведени само ден, след като главните изпълнителни директори на големите американски банки и други финансови институции със системно значение за американската икономика се срещнаха с президента на САЩ Барак Обама и предупредиха за вредните последици, ако правителствените агенции, които бяха затворени от вторник с настъпването на новата финансова година в страната заради неразбирателствата между републиканци и демократи по въпросите на бюджета, продължат да не работят, а законодателите на постигнат споразумение за ново повишаване на тавана на дълга до 17 октомври.

Впоследствие Обама даде интервю за CNBC, в което заяви, че е истински притеснен за случващото се във Вашингтон и е бесен, че републиканците се опитват да използват липсата на финансиране за правителствените агенции и тавана за държавния дълг като лост за отлагане на влизането в действие на закона за здравната реформа, приет през 2010 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *