Бъфет празнува 50 г. начело на Бъркшър

Акционерите на Бъркшър хатауей (Berkshire Hathaway) днес отпразнуваха 50-годишнината от оглавяването на конгломерата от Уорън Бъфет, предаде БТА.

На днешното общо събрание американският милиардер отговаряше на въпроси за корпорацията и нейното бъдеще и обясни някои бизнес практики.

Бъркшър притежава над 80 компании и държи акции за над 115 милиарда долара. Само че основните причини, поради които хората се стичат в Омаха за събитието, наречено от Бъфет „Удсток за капиталисти“, са статутът му на инвестиционна легенда и неговото разбираемо говорене и хумор.

84-годишният Бъфет и вторият човек в Бъркшър хатауей – 91-годишният Чарли Мънгър, прекараха часове в отговаряне на въпроси на акционери, анализатори и журналисти за бизнеса, икономиката, текущи събития и живота.

Бъфет защити партньорството на Бъркшър с бразилския инвестиционен фонд 3 Джи кепитъл (3G Capital), за който критиците твърдят, че безмилостно съкращава работни места в компаниите, които придобива.

През 2013 година партньорите купиха известната американска компания за подправки и сосове Хайнц (H.J. Heinz Co.), която пък сега придобива Крафт фуудс (Kraft Foods Group Inc.), припомня Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *