Бюджетите на всички министерства ще бъдат орязани през 2014 г.

По-малко пари за издръжка на министерствата и насочване на ресурс към конкретни политики. Такава философия е залегнала в проектобюджет 2014, разкриха източници от „Позитано“ 20 пред „Сега“. Вчера проектът е бил представен от финансовото ведомство пред министрите и шефовете на парламентарните комисии и техните заместници. Срещата не бе публична. Очаква се проектобюджетът да бъде официално публикуван до дни.

Министрите и депутатите са получили най-обща представа за основните параметри и приоритети в закона. От презентацията е станало ясно, че парите на всички ведомства за следващата година ще бъдат орязани. Субсидиите на министерствата и другите държавни органи за тази година са 5.2 млрд. лв. Намаляването на сумата е било представено и като възпитателна мярка, и като начин да се осигури ресурс за провеждане на приоритетни политики, защото очакванията към приходната част на бюджета за догодина не са големи.

Към момента прогнозите на МФ са за 1.8% ръст на БВП и около 1 млрд. лв. повече приходи. В момента няма яснота в кои приходни пера точно се чакат повече постъпления и дали държавата си поставя амбициозни цели за повишаване на събираемостта. Очакваните приходи по републиканския бюджет за тази година са 18.2 млрд. лв.

Повече пари в проектобюджет 2014 ще има за реализирането на образователни програми и за очаквания пакет от социални мерки, научи още „Сега“. Ще бъде заделено и финансиране за сектора на селското стопанство с цел да се осигури ресурс за изпълнението на европроекти. Не е ясно дали в проекта е намерила място идеята на финансовия министър Петър Чобанов част от субсидиите на ведомствата да се дават на състезателен принцип за политики, които помагат за икономическия растеж и заетостта. При лансирането й Чобанов заяви, че за да стане факт тя, парите на всички министерства трябва да бъдат намалени.

По проекта за бюджет ще има още едно подобно съгласуване, преди да бъде публикуван, твърдят източниците на „Сега“. Форматът на обсъждане с участието на министри и шефове на комисии бе предложен от председателя на ДПС Лютви Местан, за да могат партиите, които подкрепят кабинета, да изложат аргументите си. От обясненията на Местан обаче остана впечатлението, че все пак за срещите ще има някаква публичност. Стои въпросът дали широкият дебат по проектобюджета с БСП и ДПС, за който говори Местан, ще се изчерпи с предварителното съгласуване на проекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *