Бюджетната криза оцвети в червено европейските борси

Продължаващата бюджетна криза в САЩ и липсата на яснота около тавана на разходите продължават да са основните фактори, които движат борсовата търговия в Европа. Stoxx Europe 600 записа понижение от 0,2% и затвори сесията на стойност 309,18 пункта.

Още по темата
Пет причини, поради които трябва да се вдигне таванът на щатския дълг
Все пак индексът успя да навакса спад от над 1% в началото на сесията.

Сред големите губещи е компанията за луксозни стокиLVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, която загуби около 1,1% от пазарната си капитализация. Акциите на компанията се продаваха при 145 евро за брой. Причината е публикация в Reuters от този уикенд. Според доклад на анализатори брандовете на компанията няма да могат да открият алтернативен източник на ръст.

Buberryпък записва спад на цената на акциите си в рамките на 1,2% до цена от 1 608 пенса. Директорът на компанията Анджела Арендс предупреди, че спадът на пазара на луксозни стоки в Китай, на който доскоро разчитаха компаниите, вече е реалност, а не временна ситуация.

Италианските банки са сред големите печеливши днес в Европа, отбелязва още Market Watch.Banca Monte del Paschi di Sienaзаписа ръст на акциите си с 6 на сто до цена от 0,23 евро за брой.UniCreditповишава пазарната си капитализация с 2,5% до цена на акция малко над 5 евро за брой.

Френският индекс CAC40 успя да обърне посоката и приключи деня с минимално увеличение в рамките на 0,03% до стойност от 4 165,58 пункта. Основен двигател на борсата беше търговията наEADS. Акциите на консорциумът поскъпнаха след като Airbus успя да пробие на японския пазар. Благодарение наспоразумениетоценните книжа на компанията се търгуваха за малко над 50 евро за брой или ръст от 2,2 на сто.

В Германия DAX 30 затвори с понижение от 0,4% до 8 591,58 пункта, воден от загубите наSiemens, Bayer AG и Deutsche Bank.

FTSE 100 също е на червена територия – спадът е в рамките на 0,3% до 6 437,28 пункта. Големите губещи саHSBC, както иVodafone.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *