Бюджетният дефицит отново започна да расте

Сравнение с първите 5 месеца на миналата година показва, че тогава дефицитът е бил 1.36 млрд. лв. (1.8% от БВП). За цялата 2011 г. пък е заложен дефицит от 1.963 млрд. лв.
Общият размер на приходите в бюджета е 9.99 млрд. лв., с което се изпълняват 38.1% от планираните за годината. В същото време държавата е изхарчила 10.59 млрд. лв. или 37.6% от годишния разчет.
От разбивката се вижда, че данъкът върху добавената стойност и акцизите отново са най-трудни за събиране, но през май и април събираемостта им е по-голяма в сравнение с началото на годината.
Най-сериозно е изоставането в събираемостта на косвените данъци – ДДС и акцизи. Така макар и приходите да нарастват спрямо предходната година съответно с 18.3% и 17.8% тяхната събираемост е по-ниска от планираната за годината. За периода от януари до края на май от Данък добавена стойност в хазната са постъпили 2.34 млрд. лв., но това е 36.2% от годишния план. Акцизите пък са осигурили 1.38 млрд. лв. с което са изпълнени 36.6% от разчета за годината.
Изоставането в събираемостта на приходи от ДДС и акцизи показва, че потреблението все още остава подтиснато и домакинствата предпочитат да спестяват свободните си средства. Това се наблюдаваше също през 2009 и 2010 година, като тогава изоставането от годишния план бе дори по-голямо. Тази година обаче от Министерство на финансите прогнозират, че няма да се наложи актуализиране на бюджета заради по-ниски приходи, а вместо това потреблението ще се съживи и през втората половина на годината приходите ще се увеличат и годишният план щял да се изпълни.
За разлика от косвените данъци, при преките събираемостта върви по-бързо и от корпоративен данък вече са събрани 52% от годишния план (802.9 млн. лв.), а от данък върху доходите на физически лица са събрани 43.8% от годишния разчет (908 млн. лв.).
В структурата на разходите пък се вижда, ръст на плащанията за издръжка – с 1.4% до 9.126 млрд. лв., а държавните инвестиции и разходи по за държавния резерв спадат с 26.5% на годишна база до 791.6%.  Фискалният резерв пък е бил 5.0 млрд. лв. в края на май.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *