Бюджетният излишък се свива заради увеличаването на разходите.

Бюджетният излишък към края на август е 622 млн. лв., показват официалните данни от консолидирания бюджет. Резултатът е по-добър от предварителните очаквания, но по-лош от положителното салдо, отчетено в края на юли – 790 млн. лв. Освен това предварителните числа за септември, изнесени от Министерството на финансите, показват, че държавните приходи надвишават разходите с 627 млн. лв. Разходите надвишават значително миналогодишните – с близо 500 млн. лв. и в края на септември общият им обем е достигнал 23.5 млрд. лв. – стойност, невиждана досега. Основното повишение идва от капиталовите разходи за строителство по линия на еврофондовете, които трябва да бъдат възстановени от ЕС до средата на следващата година.

Рязкото увеличение спрямо миналогодишните разходи започна през юни, след което всеки следващ месец разликата се увеличаваше. Това заедно със свиването на средствата, възстановявани от ЕС след този месец, е основната причина за стопяването на бюджетния излишък, който през май достигна своя пик от 1.1 млрд. лв.

Повече разходи

Детайлни данни към септември няма, но резултатите от изпълнението към август показват, че разходите за заплати и осигуровки на държавните служители са с 18 млн. лв. по-малко спрямо платеното година по-рано. Числото обаче е почти същото, каквото беше месец по-рано. Това означава, че министерствата са прекратили засега опитите си за оптимизират разходите за възнаграждения. В бюджета за 2015 г. е заложено намаление с 10%, но засега няма и 1%. Така в рамките на следващите четири месеца намалението трябва да се случи ударно или ще се наложи актуализация на бюджета.

От изпълнението на бюджета се вижда, че най-много растат капиталовите разходи – с 450 млн. лв. Това е свързано изцяло с проектите, изпълнявани по европейските програми. Държавата трябва да финансира предварително проектите и впоследствие да очаква парите да се върнат. Темпът на държавното финансиране расте за сметка на разплащанията от Брюксел. Поради тази причина излишъкът по европейските средства е вече само 88.7 млн. лв. и вероятно през септември ще станем свидетели на първия дефицит по това перо. Финансовият министър Владислав Горанов вече предупреди за „нормализиране“ на трансферите след ударното разплащане между април и юни.

Повече приходи

Постъпилите приходи към 31 август са в размер на 21.5 млрд. лв., или 70.8% от разчетите в закона за бюджета. Съпоставено със същия период на предходната година те растат с 2.3 млрд. лв. (11.8%). В структурно отношение данъчните приходи нарастват с 1.432 млрд. лв., неданъчните приходи – със 122.3 млн. лв. , а постъпленията от помощи (основно средствата от ЕС) – със 722 млн. лв. От Министерството на финансите отново изтъкват добрата събираемост на приходните агенции като причина за значителното надхвърляне на приходите миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *