Бюджетният излишък се сви

Бюджетният излишък към края на февруари се е понижил с 35% до 587 млн. лв. спрямо предходния месец, съобщи „Ройтерс“, като цитира данните на финансовото министерство. Агенцията коментира, че това отново повдига съмненията дали правителството ще съумее да постигне превишение на приходите над разходите в края на годината, както е заложено в бюджета за 2009 г.
От данните на финансовото ведомство става ясно, че разходите на държавата в първите 2 месеца на годината са се повишили с 12% до 3.68 млрд. лв. в сравнение със същия период на миналата година. В същото време приходите за януари и февруари нарастват с 9.9% до 4.27 млрд. лв. Основният източник на постъпления – непреките данъци се понижават с 2.4% спрямо година по-рано. В бюджета за 2009 г. е заложилен излишък в размер на 3% от брутния вътрешен продукт. Все повече анализатори обаче са на мнение, че с понижението на икономическата активност и търговията, данъчните приходи ще са под натиск и ще са нужни сериозни усилия за изпълнението на плановете.
Последната прогноза на Международния валутен фонд е излишъкът да се понижи до 1.4% от БВП , заради свиване на икономически растеж до 1%, според очакванията на фонда. МВФ призова кабинета да обуздае разходите си, ако иска да запази фискалната стабилност. През февруари БНБ също призова правителството да внимава с разходите и да не излива милиарди в инфраструктурни проекти и социални програми, припомня Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *