Бюджетът за 2010 г. отнема социални права

За първи път в бюджета за 2010 година (което според мен е грешка и е много опасно) се залагат политики, които отнемат социални права“. Това е посочил на международния форум за социалната отговорност на партиите повреме на икономическа криза в Санкт Петербург председателят на БСП Сергей Станишев.

Пред агенция Фокус Станишев обясни, че например в бюджета за догодина, националния план по заетост, който е един основен инструмент на държавата да се помогне на хората и на фирмите повреме на криза и срещу безработицата, е намален от 190 милиона лева на 65 милиона лева.

„Това е намаление от три пъти на средствата, които се заделят от държавата. По същество се премахват политиките на временна заетост и близо 65 000 души няма да имат доходи, които получаваха чрез тези политики. Това е сериозен удар и за българските общини от гледна точка на тяхната социална стабилност“, каза Станишев.
По думите на Станишев – има и много други политики, които показват, че държавата в тези достатъчно тежки условия, прехвърля отговорността върху гражданите.

„Единствената ефективна антикризисна мярка е намаляване с 2 пункта на осигурителната тежест, но това е най-вече подкрепа за бизнеса. Между другото обаче тя е по-малка като стъпка от тази, която направи предишното правителство за 2009 година, но това е единственото реално видимо нещо. От друга страна се натоварват гражданите. Увеличава се изпреварващо акцизът върху цигарите. Увеличават се и други данъчни тежести. Акцизът за електроенергията за стопански цели нараства с 42 %. Всичко това ще се отрази върху цените, които ще плащат хората за всяка една продукция, произвеждана и продавана в България. Реалната тежест пада върху раменете на данъкоплатците в България, без правителството и държавата да поемат своя дял и да помагат достатъчно в тази достатъчно трудна ситуация“, коментира Станишев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *