Бюджет, КТБ, ток и промени в закона за гарантиране на влоговете – тежки задачи за новото НС

Новият парламент ще започне работа с няколко важни проекта на закони. Актуализация на бюджета, закон или закони за КТБ, промени в закона за гарантиране на влоговете. Към тях се добавят евентуална процедура по смяна на шефове в БНБи сакралното решение да има ли ново повишение на тока от 1 януари.

Вносител на първия проект ще е служебният кабинет. По предложение на финансовия министър Румен Порожанов кабинетът одобри проект за актуализация на бюджета.

В него са записани дефицит от 4% вместо сегашните 1,8%, дефлация 1,1% вместо 1,8%, инфлация и ръст от 1,5% вместо 1,8%. Това означава, черазликатамежду приходи и разходи в краяна годинатаще е 3,2 млрд. лв.

Както “24 часа” първи писа, причината за актуализацията на бюджета са намалели приходи, допълнителни разходи и замразените пари по еврофондовете, което налага по-голямо от предвиденото бюджетно финансиране.

Очакванията са ГЕРБ да подкрепи проекта, БСП да го атакува, ДПС в най-добрия случай да се въздържи. Такава прогноза направи за “24 часа” източник от финансовото министерство, който е присъствал на сондажите, които екипът на министър Порожанов е направил с експертите на парламентарно представените партии.

Подкрепа или против от по-малките партии ще зависи от реалното им участие или неучастие във властта, смята източникът ни.

Още в първите работни дни комисиите в парламента ще обсъждат две групи поправки, свързани с поставената под особен надзор КТБ. Вносител на единия проект специално за КТБ ще бъде ДПС. Още преди изборите лидерът на движението Лютви Местан заяви, че техният проект вече е готов. Един от авторите му – Йордан Цонев, обясни за “24 часа”, че приемането му ще гарантира бърз достъп на вложители със защитени влогове в КТБ.

Освен това обаче проектът предвиждапълно сваляне на банковата тайна за всичкиот власттаи обявяване на това кой има или е имал депозити, кредити и сметки в затворената банка.

В проекта на ДПС е записано също, че ще се иска обявяване на крайния собственик на всички офшорни компании, свързани със затворената банка, както и всички операции, свързани с пари и имущество, от началото на квестурата до приемането на решение за двете банки.

Засега прогнозите на депутати, пожелали анонимност, са, че проектът на ДПС може да получи подкрепа от малките партии, но след съвместна редакция на текста. Позицията на първия и втория в новия парламент – ГЕРБ и БСП, най-вероятно ще е подобна на тази от стария парламент. Тогава ДПС внесе почти същия проект, но той бе отхвърлен от останалите три партии. Има предположения, че обсъжданията и гласуванията по проекта за КТБ ще вървят паралелно с тези за актуализация на бюджета, която ще внесе служебният кабинет. Причината е ясна – какъвто и вариант за КТБ да бъде предложен или възможен, той може да стане с бюджетно финансиране. То пък е залегнало в актуализирания от министър Порожанов бюджет.

В одобрения проект е предвидено да се поематобщо 6,5 млрд. лв. нов дългоще до края на тази година. От него – 4,5 млрд. лв. за ликвидна подкрепа на банковата система и издаване на държавни гаранции на фонда за гарантиране на депозитите, който на свой ред да емитира дълг до 2 млрд. лв. Предвиден е и допълнителен буфер от 700 млн. лв. заем за фонда от бюджета при нужда.

Също в актуализирания проект за нов бюджет е записано, че в рамките на одобрените от ЕК 3,3 млрд. лв. помощ за банковата система е била отпусната ликвидна подкрепа на друга банка в размер на 1,23 млрд. лв. с падеж в края на ноември.

Финансовият министър Румен Порожанов обясни, че най-вероятно срокът за възстановяване на парите, ползвани за подкрепа на банката, ще бъде удължен, защото вече имало изпратено писмо с такова искане в ЕК и надежди за положителен отговор. Още един проект на закон ще бъде внесен от служебния кабинет, а ако времето не стигне, най-вероятно от депутати на ГЕРБ.

Това ще е проект на закон запромени в законаза гарантиране навлоговете.

Министър Порожанов мотивира спешността на проекта с това, че Брюксел стартира наказателна процедура срещу България заради забавен достъп на вложителите до гарантираните им депозити в затворените КТБ и ТБ “Виктория”.

Според източници на “24 часа” досега имало три варианта, които са записани в проекта. Първият предвижда гаранционният фонд да изплаща веднага защитени влогове в поставена под надзор банка, ако надзорният режим се удължи с над 3 месеца. Вторият вариант бил да се допусне прехвърляне на вземания по влогове от банка под надзор към работещи банки. Като краен срок за такива операции ще бъде записана датата на отнемане на лиценза на банката или датата за повторното отваряне. Третата възможност била в издаването на ценни книжа за пълния размер на защитения влог, които да могат да се “осребряват” от държавата или друга банка при поискване от притежателя.

Възможно е да дойдат оставки от БНБ или да им се поискат.

Пакетът проекти, свързани с КТБ, ще извади на дневен ред обсъждането на промени в ръководството на БНБ. След затварянето на КТБ заради многото нападки срещу него основно от Бойко Борисов и ГЕРБ управителят на банката Иван Искров написа писмо до тогавашния шеф на парламента Михаил Миков. В него той изрази готовност да даде оставка, ако това ще успокои обстановката. Исканията за оставка на гуверньора не са спрели и сега. ДПС обаче даде твърда заявка, че няма да прави, нито да застава зад такива искания, защото било по-добре България да тръгне бързо към Еврозоната и към банковия съюз.

Прогнозите са, че на свой ред БСП ще поиска разсекретяване на стенограмите от разговорите при президента Росен Плевнелиев, което ще даде една посока на дебатите. В същото време малки партии и синдикати заявиха, че са готови и на протести и натиск, за да има оставки в БНБ. Ако партиите отстъпят и решат да жертват част от управата на БНБ, са възможни два сценария. Единият е само гуверньорът или и посочените от него членове на УС да подадат сами оставките си пред парламента. Вторият – те да им бъдат поискани от депутатите. Така е, защото в чл. 12 от закона за БНБ е записано, че управителят се избира от парламента. Той посочва 3-ма подуправители, а останалите 3-ма назначава президентът. Оставка се дава и съответно иска, ако трайно не може да изпълнява задълженията си или са установени нарушения при изпълнението на функциите, записани в закона. Изборът на нов член на УС, какъвто е и управителят на БНБ, зависи от това дали освобождаването е станало преди или след изтичане на мандата. Изборът на нов член на УС трябва да стане не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на мандата на действащия.

Поскъпване на тока отянуари? Може и без това.

Не е сигурно, че ще има увеличение на цените на тока от 1 януари.

Това казаха източници от ГЕРБ, които отговарят за енергетиката в партията. Те виждат още резерви, които не са използвани.

Заводските централи да произвеждат ток за предприятията си, а не да го продават на преференциални цени, а да купуват евтин за производството.

Държавата най-после трябва да започне да продава зелените сертификати на борсите в Европа и оттам да влязат пари.

Другото, което може да се направи, е да се анализира доколко е високоефективно производството на топлофикациите на топло- и електроенергия, защото за изкупуване на тока им отиват към 500 млн. лв. И да се изкупува само от онези когенерации, които покриват критериите.

Нужно е да продължат преговорите с американските “Марици” за намаляване на цената на тока им, казват бъдещи управляващи в енергетиката.

Това са оперативните задачи на новите парламент и правителство за отслабване на натиска на енергетиката върху домакинствата и бизнеса. Независимост на ДКЕВР, която да се избира с 2/3 от депутатските гласове, е друг ангажимент. В комисията да има отделни подкомисии – една за енергията и друга за водата, за да бъдат по-ефективни.

Окончателно решение за цените по закон трябва да вземе ДКЕВР, чийто шеф е Светла Тодорова. Но пък управляващите могат да направят стъпките, които да елиминират поскъпването.

Сред бързите задачи са в сегашната актуализация или в новия бюджет да се заделят 300 млн. лв. за подпомагане на бедните. Така подпомаганите ще се увеличат от 200 000 на 500 000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *