Бюджет на ЕС до 2020 г.?

Ръководителите на 27-те страни от Европейския съюз (ЕС) се събират на двудневна среща в опит да постигнат окончателно споразумение с Европейския парламент за дългосрочната бюджетна рамка, предаде Ройтерс.
Последният кръг от преговори на 19-ти юни завърши с временно споразумение за завършване на бюджетния план за 2014-2020 г., договорен от лидерите през февруари.
През последните седмици преговорите за дългосрочния бюджет се концентрираха по-малко върху цифрите и повече върху гъвкавостта, от която финансовата рамка се нуждае, за да се адаптира към променящата се икономическа реалност. Идеята е средствата да могат бързо да се пренасочват там, където са най-необходими и така да се стимулират растежът и инвестирането.
В замяна на съгласието си евродепутатите искат повече гъвкавост за преразпределение на непохарчените еврофондове и възможността да се ревизират разходите, ако европейската икономика се засили, съобщи Bualgaria on Air.
Правителствата направиха някои отстъпки, като се договориха ограничена сума от неизразходваните фондове да бъде прехвърляна от една година за следващата и подкрепиха ревизия на бюджета до 2016 г. Не е ясно дали правителствата са готови на още отстъпки, особено по чувствителния въпрос за нови източници на приходи за финансиране на евробюджета, включително за евентуални данъци.
Източник-Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *