Бюджет 2016 влиза в пленарна зала

Бюджетът за 2016 г. влиза тази седмица за обсъждане в пленарната зала.Предложеният от финансовото министерство проект залага възможност страната ни да тегли нов заем до 5,3 млрд. лева, а икономиката ни да порасне с 2,1% в следващите 12 месеца. Критиците на властта определиха бюджета като твърде оптимистичен.

След първото четене в пленарната зала се очаква от него да бъдат премахнати и текстовете за икономиите в МВР, които изкараха полицаите на улицата в началото на месеца.В Бюджет 2016 се предвижда минималната работна заплата да стане 420 лева, пенсиите да нараснат с 2,5%, а детските да достигнат 37 лева за едно дете, 85 лева за две и 130 лева за три деца.

В седмичната програма за пленарните заседания пред новата работна седмица на народните представители е записано, че първо те ще гласуват на първо четене законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2016 г. и законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2016 г.

Относно парите за 2016 г. Горанов каза, че се забелязва, макар и плаха, ревизия в положителна посока спрямо очакванията от миналата година и началото на 2015 г. като реалният растеж на БВП за 2016 г. е близък до средноевропейските нива и се планира той да достигне 2.1%, основно движен от вътрешното търсене, частното потребление и инвестициите. Финансовият министър определи бюджета като реалистичен и добър.

За периода 2016-2018 г. не се очакват значителни промени в основните данъци и ставки, с изключение на някои конкретни законодателни промени при акцизите, произтичащи от необходимостта от достигане на минималните нива на акцизните ставки в Общността в съответствие с договорения преходен период (облагането при цигарите и горивата, използвани за отопление), които ще окажат положителен ефект върху приходите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *