Бягството на духовния елит

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: И елитите напускат Полша

От години милиони полски работници са в чужбина. Дори кризата не би ги накарала да се завърнат в родината. Сега обаче и духовният елит започва да напуска страната, като голямата вълна тепърва предстои, вещае „Ди пресе“.

 

 
Най-способните ще напуснат Полша. Това е тревожният резултат от изследване на реномирания Ягелонски университет в Краков. Почти 80 процента от над хиляда анкетирани работодатели заявяват, че през следващите десет години многобройна квалифицирана работна сила ще емигрира. За Адам Амброзик, от Съюза на полските работодатели, това развитие не е изненада. Най-вече за млади и добре образовани хора полската икономика не е дстатъчно иновативна, така че за тях работата в чужбина е примамлива не само поради далеч по-високото заплащане.
Голямото „изтичане на мозъци“
По-добрите шансове за професионален напредък и най-често модерно оборудваните работни места или по-добрите социални рамкови условия са аргументи за раздяла с родината. Освен това, след влизането на Полша в Европейския съюз, поне юридически е по-лесно да се търси работа в друга страна-членка на Общността.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Полските работници остават на Острова въпреки кризата
Конрад Турек, един от авторите на изследването на Ягелонски университет обаче не е очаквал толкова голям песимизъм от страната на фирмите. „В Полша „изтичането на мозъци” отдавна се превърна в проблем за много браншове и работодателите явно се опасяват, че в бъдеще този проблем ще се изостри още повече“, подчертава авторитетният учен.
В годините на стопански бум само във Великобритания отидоха да работят над един милион полски граждани. Само половината от тях са останали там в условията на кризата, смята Институтът за миграционна политика във Вашингтон. Опитите да се привлекат обратно високо образованите специалисти обаче засега ударят на камък. Повечето от онези, които се завърнаха в Полша, искаха с придобитите знания да отворят собствени фирми.
Правителството във Варшава обеща да ги подкрепи със съответни законови инициативи, но си остана само с обещанието. Така тази квалифицирана работна сила отново обръща гръб на Полша, като се насочва най-вече към скандинавските страни.
Липсата на специалисти е осезаема
Освен недостига на инженери за строителство особено алармираща е и драматичната липса на лекари в болниците. Неотдавна професор Анджей Яйжчик от краковската академия за минно дело сподели от собствен опит, че междувременно освен най-добрите абсолвенти, и добри студенти и дори абитуриенти отиват да следват в чужбина. Някои от най-способните асистенти на професора също казали сбогом на Полша. „Високо квалифицирани специалисти, които по време на следването или след това напускат страната не могат да бъдат склонени да се завърнат. Те са изгубени за Полша”, казва професорът.
 

 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *