„Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация 2015-2025“ излезе от печат

„Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация 2015-2025“ излезе от печат. Авторите са водещи икономисти, финансисти, инженери, учени и експерти от България и чужбина. Книгата е с издател „Атлас Финанс“ АД и има за цел да формира политики по нова индустриализация на страната ни в периода до 2025 г. Инициативата за отпечатването на книгата е на Гражданско сдружение за нова високотехнологична индустриализация на България.

За „реиндустриализация” започна да се говори преди няколко години в САЩ, в резултат на желанието на една значителна част от политическия елит на страната за провеждане на икономическа политика за връщане на изнесени през 90-те години в Китай и други азиатски страни производства. В Европа под „реиндустриализация” първоначално се разбираше модернизацията на някои западнали индустриални сектори. Впоследствие в това понятие започна да се влага нов смисъл – процес на увеличаване на относителния дял на индустрията в създаването на брутната нова стойност в рамките на едно национално стопанство.

У нас по темата се заговори в края на миналата година на срещи на председателството на Съюза на икономистите в България (СИБ) с министър-председателя Пламен Орешарски и вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева. На тях бе поставен за обсъждане проблемът за нуждата от нова икономическа политика в областта на индустриализацията. Едновременно с това медийният партньор на СИБ – електронното списание Финанси (www.financebg.com), започна публикацията на материали по темата, подготвени от членове на съюза. Направи се и „Проучване за високотехнологична реиндустриализация на България 2014–2020”, с цел провокиране на дискусия.

Интересът към темата надхвърли очакванията на редакцията. В отговор на това financebg.com организира срещи и дискусии, в което взеха участие видни икономисти, политически лидери, общественици, родолюбиви българи, живеещи в чужбина. Списанието започна да отразява развитието на процеса на реиндустриализация по света, политическата, икономическа и обществена дискусия в развитите страни. Постепенно се роди идеята за написването и представянето на българската общественост на „Бяла книга на нова високотехнологична индустриализация 2015-2025г.”, съдържанието на която се обсъждаше много интензивно за времето от януари до края на март.

На 21 март тази година беше създадено Гражданско сдружение за нова високотехнологична индустриализация, което заедно с редакционния съвет на списанието реши да издаде книгата в хартиен вариант.

„Под „реиндустриализация и нова високотехнологична индустриализация” ние разбираме разширяване на индустриалната база на страната чрез създаването на нови високотехнологични предприятия, както и ревитализация на бивши индустриални предприятия и индустриални зони чрез рекапитализация, техническо и технологическо обновление“, казват авторите на новата книга.

Противниците на „реиндустриализацията” напълно пренебрегват факта, че по-високият относителен дял на индустрията в създаването на БВП у нас се дължи главно на специализацията в трудоемки отрасли (текстил, облекло, кожени изделия, обувки) и в капиталоемки отрасли (производство на цимент, рафинирани нефтопродукти и неметални минерални суровини). Относителният дял на два от високотехнологичните сектори (машиностроене и химическа промишленост) в създаването на добавена стойност рязко намалява. Високотехнологичните стоки в българския експорт съставляват само 3% от неговия общ обем.

Приемането и реализацията на стратегията за реиндустриализация и нова високотехнологична индустриализация на България е задача на Народното събрание, на правителството и всички други субекти на икономическата политика, посочват авторите, които имат намерение да инициират общонационална дискусия за ускорената реиндустриализация на България и превръщането й във високоразвита индустриална държава.

„Българските правителства трябва да изготвят проект за индустриална икономическа политика за периода 2015-2025 г. Те трябва да проведат комплекс от реформи за реиндустриализация, както и да привлекат финансов ресурс за нова високотехнологична индустриализация в отрасли с висока добавена стойност.“

Гражданското сдружение за нова високотехнологична индустриализация реши да предложи на широката общественост и правителството проектостратегия, опираща се в значителна степен на опита на развитите страни по света. „Бялата книга” трябва да се разглежда като компас, показващ определен път към решаване на проблемите, свързани с провеждане на индустриална икономическа политика. Тя е резултат на интензивна изследователска работа и се опира на резултатите от изследванията на редица авторитетни учени и изследователски институции в България и чужбина“, казват авторите.
Книгата е достъпна в електронен вид на сайтовете:

www.financebg.com, www.atlasfinance.bgи www.bg-wiki.org.

Написването й е резултат на усилията на следните автори: проф. д-р Ангел Гроздин, проф. д-р ик. Асен Конарев, доц. д-р Анастасия Шопова, ст.н.с. Владимир Рибаров, маг. юр. Венелин Йорданов, ст.н.с. д-р Георги Лафчиев, ик. Гинка Милушева-Калайджиева, маг. юр. Димитър Гишин, маг. Иван Божурин, д-р инж. Иван Нейчев, инж. Иван Петров, маг. Маргарита Лозанова, проф. д-р Начко Радев, инж. Нина Бояджиева, маг. Огнян Дечев, д-р ик. Петър Нейчев, инж. Петър Стайков, ик. Петя Иларионова, маг. Райна Бонева, инж. Стефан Гълъбов, Dr. rer. soc. oec. д-р Тоде Тодев, маг. ик. Тихомир Тодоров, инж. Христо Христов, инж. Чавдар Младенов. Под общата редакция на д-р ик. Петър Нейчев, dr. rer. soc. oec. Тоде Тодев и проф. д-р ик. Асен Конарев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *