Вадим пет лева за бира и цаца това лято

Месец преди курортния сезон, по традиция, кръчмарите покрай варненския плаж бързат да стегнат „капаните“ за летните гости. Под контрола на собствениците, стотици работници се напъват от сутрин до вечер, работи се и през почивните дни. Строителни фирми вече няколко седмици довършват ремонта и асфалтирането на крайбрежната алея. Мръсотията цари навсякъде – видели са от варненското „Народно дело“.
Всички заведения на пясъчната ивица бяха сринати с общинска заповед, но новите капани на алеята никнат като гъби. Изглежда плажните търговци са си взели поука от изгонването и сега строят капанчетата най-вече от дървени греди и дъски, за да могат да ги демонтират бързо при нужда. За изграждането на такава кръчма са необходими средно десетина хиляди лева. Собствениците на новите капанчета се надяват да избият инвестициите си и да приберат печалби само за един сезон. Прогнозата на един от оцелелите търговци е, че през това лято за сто грама пържена трицона и една бира във Варна ще плащаме около пет лева, което е с левче повече от миналата година. Инфлация.Никой от собствениците на питейните заведения не е пожелал да каже какъв наем плаща на Общината. Повечето от търговците се надяват, че след ремонта на крайбрежната алея ще останат да работят и през зимните месеци. Все още не е ясно колко от плажните ивици ще останат неохраняеми, след като срутиха капаните на пясъка. Заради строгата забрана на ДВСК да се продава риба на открито, варненци вече няма да могат да си купуват по-евтините попчета и граца от неколцината рибари край изчезващия Рибарски плаж.
Собствениците на питейни заведения по алеята ще имат право да изнасят на плажовете само чадъри и шезлонги. Масите за консумация на бира и безалкохолни напитки върху пясъка са забранени. Пясъчната ивица във Варна остава безплатна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *