Вайдман: Ситуацията в Европа не е толкова лоша

Германският икономически растеж може да бъде по-добър от очакваното през следващата година, а като цяло ситуацията в Европа не е толкова лоша, колкото си мислят някои хора.

Този коментар направи президентът на Bundesank Йенс Вайдман, цитиран от CNBC.

Презтози месец централната банка на Германия намали наполовина до1% прогнозата за икономическия растеж на страната през2015 година. Очакваната инфлация за догодина е в рамките на около 1,1 на сто.

Институцията ревизира и прогнозата си от юни за развитието на страната през 2014 година. Според последните анализи ръстът през тази година ще бъде 1,4%, а не 1,9%, каквито бяха прогнозите по-рано през годината.

Според Йенс Вайдман обаче това са временни слабости и по-ниска цена на петрола за дълъг период би донесла допълнителни между 0,1 и 0,2 процентни пункта повече по отношение на икономическия растеж.

В интервю за неделното издание на Frankfurter Allgemeine Zeitung, Вайдман потвърди и своята съпротива на плановете на Европейската централна банка (ЕЦБ) да изкупува държавни ценни книжа.

От думите на банкера става ясно, че ЕЦБ следи много внимателно и ниските цени на петрола и как щесе отразят те върху инфлациията в еврозоната. Институцията е готова да действа, за да не допусне изпадане на валутния съюз в дефлация.

„Ако цената на петрола остане на това ниво, инфлацията ще бъде по-ниска от очакваното, но пък икономическият растеж ще бъде по-добър“, смята Вайдман.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *