Валежите от сняг и дъжд ще обхванат цялата страна

Днес в западната част на страната започна да вали. В София, Видин, Перник и Дупница валежите са от сняг, а в Благоевград и южно от кресненското дефиле – от дъжд. Във Видин снегът е умерен.
В страната е студено с температури от +1 градус във Видин и София, до +7.2 във Варна.
През следващите часове валежите ще продължат и ще обхванат и останалата част на страната. Постепенно от юг на север преваляванията ще преминават в дъжд, но преди това на места по високите полета, в това число и Софийското, както и в Северозападна България и особено Предбалкана, ще се образува временна снежна покривка с дебелина до няколко сантиметра.
Над останалата част от страната в началото е възможно валежите да са от мокър сняг, но те бързо ще преминат в дъжд.
Температурите днес ще бъдат от 3 до 8 градуса, по-високи в източните райони.
По-късно през нощта и утре преваляванията от запад ще започнат да спират, но на изток все още ще превалява.
Тенденцията за повишение на температурите ще продължи и от четвъртък до края на седмицата в по-голямата част на страната те ще бъдат от 13 до 18 градуса, на места в Източна България и до 20. Там ще духат умерени, до силни южни ветрове. Високи ще бъдат и минималните температури, в повечето дни и на повечето места около и над 10 градуса. Мъгливо и с малко по-ниски температури ще се задържи времето в западната част на Дунавската равнина и някои котловини, съобщава БТА.
Във връзка със снеговалежа днес от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщиха за някои ограничения и опасни участъци по републиканските пътища.
Всички МПС задължително трябва да бъдат с вериги за движение в цялата област Смолян.
Временно е спряно движението на тежкотоварните автомобили с ремаркета и полуремаркета през проходите Превала, Рожен и Пампорово.
Вали сняг на цялата територия на ОПУ – Благоевград, без Петрич.
Снежната покривка достига на места до 8 см, дежурните машини на ОПУ – Благоевград почистват и опесъчават пътната мрежа.
Забранено е преминаването на тежкотоварните автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода Предела, а на км 30 на път II-19 Симитли – Разлог се спират от движение и тировете. Проходът Предела е проходим при зимни условия.
Въведено e ограничение в движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета на пътя Пещера – Доспат.
Възстановено е движението на път I-6 Кюстендил – Радомир. Преди два часа тир излезе от пътя и беше въведена временна организация с обходен маршрут. Движението вече е възстановено без ограничения.
Силен вятър и снегонавявания има на прохода Троян-Кърнаре по път II-35. Поради опасност от заледяване, вследствие на ниските температури, пътният участък се обработва с пясък. Опорните пунктове са в готовност да продължат работата, както и да увеличат броя на машините. Няма въведени ограничения на движението на МПС.
АПИ апелира водачите на МПС да не тръгват на път, без да са подготвили автомобила за есенно-зимния сезон, да намалят скоростта и да бъдат коректни на пътя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *