Валентин Йорданов: Искаме да върнем доверието на българите към Bulgaria Air

Валентин Йорданов е новият шеф на Представителството в Рим на Bulgaria Air. Той има богат опит в сферата на авиационното обслужване, натрупан в бившата авиокомпания „Балкан“. Ръководил е и представителството й в Милано, а по-късно е бил и търговско-икономически съветник в българското посолство в Рим.
Валентин Йорданов е завършил висшето си образование, специалност „Счетоводство и контрол“, в Свищов.
Какво предлага в момента Bulgaria Air на пътуващите между Италия и България?
Отскоро оглавявам Представителството на Bulgaria Air в Италия и затова амбициите ми са насочени преди всичко към възвръщането на все по-голяма част от пътниците, особено българските, които се пренасочиха по разбираеми икономически причини към нашите конкуренти – нискобюджетната компания Wizz Air.
От 1 април ние също предлагаме промоционална тарифа, която е валидна за пътуване до 30 юни. Тя е от 69 евро в двете посоки – Рим-София, София-Рим, без таксите. Това е и нашият отговор на конкуренцията, която все по-масирано превзема пазара на Италия.
Анализите ни показват, че има заинтересованост към новия ни продукт и след Великденските празници смятаме да я предложим отново на италианския пазар. По този начин през юни и началото на юли тя отново ще бъде активна.
В момента колко полети седмично осъществявате между Италия и България и успявате ли да пълните самолетите си?
От 1 април оперираме всеки ден между София и Рим, за разлика от преди. Миналата година например имахме 3 полета, след това – 5 полета седмично.От Милано ползваме местата, които ни предоставя Alitalia на техния самолет, тъй като с италианската авиокомпания поддържаме много добро сътрудничество.
Ние имаме места на техните полети, които продаваме, а те имат места на нашите полети, които те продават. В действителност, това е все едно, че предлагаме два полета дневно от Рим за София и обратно, тъй като ние летим сутринта, а Alitalia лети вечерта. От Милано имаме всеки ден полет, ползвайки местата, които ни предоставя Alitalia.
Тарифите ви еднакви ли са?
Да, те са съгласувани между двата превозвача.
Какви самолети ползвате и колко пътници сте превозили миналата година между България и Италия?
Ползваме основно нашия базов тип самолет „Боинг 733“ – от 106 до 164 места. През зимата запълваме половината от местата. През миналата година сме превозили между Рим и София 20 810 пътника. За тази година амбицията ни е да превозим 25 770 пътници.
Категорично може да се каже, че има съживяване на пазара, което е продиктувано и от промените в Alitalia, най-вече от пренасочването на hub-а, т.е. на летищния център от Милано в Рим.
Искаме да възвърнем доверието на българите към българската авиокомпания, но се стремим, също така, да привлечем и италианските туристи и предприемачи.
През лятото планирате ли повишаване на цените на билетите, както правят много авиокомпании?
Не планираме повишаване, но няма да предостaвяме на пазара тези суперниски тарифи, които в момента предлагаме.
Какво повече предлагате от конкуренцията си, според Вас?
В сравнение с нискотарифните компании предлагаме, на първо място, по-богат опит и история на гражданската авиация, квалифицирани кадри, сървис на борда на самолета и на летищата. Предлагаме и много добра регулярност на полетите.
Сътрудничите ли с туристически агенции, които да предлагат в пакет екскурзии до Италия?
Да, Италия в момента се продава изключително добре, наблюдаваме и повишен интерес на българските туристи към екскурзии със самолети. Преди основното транспортно средство за тях беше автобусът.
Тенденция е повишеният интерес към културния туризъм в България, като става въпрос за организирани туристи. Това е и категория, към която се стремим.Моя лична амбиция е да обхвана и българската общност в Италия. С тази цел контактуваме и с асоциациите на българите в Италия.
Според наблюденията ви – каква част от вашите клиенти са италианци?
Около 65 на сто от клиентите ни са български граждани. Напоследък дори имигрантите в Италия се насочват към ползване на услугите на авиокомпанията. Клиентелата ни обаче е много разнообразна.
В случай, че се стигне до анулиране на полетите ви заради стачки не по ваша вина, как решавате проблемите?
Реагираме съгласно нормативните документи на авиокомпанията, които са съгласувани с тези на ЕС и са свързани с грижи за пътниците при подобни обстоятелства.
Обикновено пътниците се пренасочват към други авиокомпании с първите възможни полети. Ако те трябва да престоят на летището за повече време, им осигуряваме храна и напитки и възможност да ползват телефон и интернет. Ако за същия ден няма полет на друга авиокомпания за конкретното място, предоставяме и право за ползване на хотел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *