Валутният курс ще диктува политиката на Централната банка на Австралия

Централната банка на Австралия (Reserve Bank of Australia, или RBA)обяви, че движението на валутния курс на страната ще бъде от значение за политиката, която ще следва. От банката не изключват и възможността за нови бъдещи понижения на основния лихвен процент.

На своето редовно заседание, проведено на 6 август, Бордът на директорите на централната банка взе решение да свали основния лихвен процент до рекордно ниските 2,5 на сто.

Всички решения от заседанието бяха публикувани едва днес, предава Bloomberg.

Що се отнася до взетото решение, членовете на Борда изразиха съгласие, че банката трябва да си остави вратичка, ако реши да намалява лихвите в бъдеще. Това обаче не трябвало да се тълкува като сигнал, че предстои понижение на лихвата.

От 2011 г. насам, когато икономическият растеж се забави и безработицата се покачи, гуверньорът на банката Глен Стивънс понижи с общо 2,25 процентни пункта основната лихва.

Австралийският долар, който поевтиня с 12% през последните шест месеца, се срина още, след като и дилърите увеличиха залозите си над 50%, че през декември централната банка на страната ще понижи лихвения процент.

Един австралийски долар се разменяше за 0,9094 американски долара, а след публикуването на решенията на централната банка, той слезе до 0,9085 за долар.

Докато все още се очаква, че икономическият растеж ще е нисък, а инфлацията ще се приближава към поставената цел, дори с ефектите от по-ниския обменен курс на австралийския долар, членовете на Борда на директорите на банката правят заключението, че по-ниският курс на валутата ще допринесе за постигането на устойчив растеж в търсенето, което да е съвместимо с инфлационната цел.

През следващите месеци Бордът ще следи зорко статистическите данни, за да прецени дали курсът на паричната политика е бил правилен.

По-рано този месец Австралийската централна банка понижи прогнозата си за растежа на икономиката за 2013 г. от 2,5% на 2,25%. Нивото на безработица в страната през юли се задържа на почти четиригодишния връх от 5,7%, след като данните на правителство от 8 август показаха, че все по-малко хора си търсят работа.

„Заетостта продължава да расте, но с темпо под това, с което расте работната сила“, се казва още в публикувания доклад от заседанието. „Растежът на работните заплати също се забавя.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *