Валутни манипулации убиват работни места в САЩ

Анализът е на института „Престън“ за международна икономика. Повече от 20 са държавите, които са увеличили валутните си резерви, особено в долари, като за една година сумата е набъбнала с почти $ 1 трлн., по изчисления на икономистите Фред Бергщайн и Йозеф Ганон, цитирани от агенция Блумбърг.
Чрез покупката на чужди валути, страните се опитват да намалят стойността на собствената си, като по този начин изкуствено свалят цената на продукцията си на международните пазари. Това затруднява конкуренти им и увеличава бюджетния дефицит на САЩ, което води след себе си загуба на работни места. Големият губещ от тази игра е САЩ, където търговският дефицит и дефицитът по текущата сметка са с $ 200 до $ 500 млрд. по-големи с всяка изминала година. Това води до загубата на един до пет милиона работни места.
Бергщайн и Ганон заключават, че половината от изгубените работни места на американците се дължат именно на манипулациите с чуждестранните валутни резерви, които правят правителствата на другите държави. Сред най-големите двадесет и двама манипулатори са Китай, Дания, Япония, Норвегия, Русия, Израел и Швейцария. Тези седем държави са отговорни за близо една трета от тези манипулации. Само Китай интервенира за близо $ 3.3 млрд. в края на 2011 година.
Двамата учени извършват тестват чрез симулация и какво би се случило, ако има 10% спад в претеглената през търговията стойност на американския долар през първото тримесечие на настоящата година. Резултатът от експеримента показва, че това ще увеличи Брутния вътрешен продукт на страната с 1.5% в следващите две до три години и ще увеличи заетостта с близо 2 млн. работни места, като през това време дефицитът по текущата сметка ще се свива с 1% от БВП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *