Варуфакис: Не ни трябваше еврото, но няма и да го оставим

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис уверява, че страната му може да мине без нов заем, но при условие на силно преструктуриране на гръцкия дълг.

В същото време правителството на Гърция, спешно се нуждае от пари и отчаяно се опитва да деблокира спасителни фондове.

Гърция може да се справи (без нов заем). Едно от условията обаче е голямо преструктуриране на дълга, твърди Варуфакис в интервю за левоцентристкия всекидневник „Ефимерида тон Синдактон“, цитирано от БТА.

На въпрос дали е имало дискусии „зад кулисите на преговорите“ по въпроса за намаляване на дълга, той отговаря утвърдително.

Варуфакис, чийто скандален и самохвалски стил дразни европейските му колеги, ги описва като „противоречиви партньори“. Това са „партньори, управлявани от страха, който предизвикаха кризата и „разрешаването“ на кризата, за която всъщност всички знаят, че е променлива и склонна да създаде нови проблеми“, добавя той. И предупреждава: „Ако зоната на еврото не се промени, тя ще загине“.

Според него „никоя страна, не само Гърция, не е трябвало да се присъединява към една толкова нестабилна валутна система“. Но едно е да се каже, че ние изобщо не трябваше да се присъединяваме към еврото, а друго – че трябва да го изоставим, уточнява обаче Варуфакис.

Атина, която не е получила и стотинка от кредиторите си от есента на м.г., очаква деблокирането на спасителни фондове, обещано от МВФ и ЕС. Страната с нуждае от средствата, за да избегне дефолт по плащанията и евентуално излизане от еврозоната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *