Василев: Възстановяването на КТБ – чрез продажба на активи

Възстановяване на КТБ АД може да се постигне само чрез продажба на активите, финансирани от банката, на реалната им пазарна стойност, която по моя оценка е над 2,5 млрд евро. Успях да привлека инвеститори след много срещи и преговори след бруталните събития от това лято.

Това заявява от днес в личния си сайт мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев в специална декларация, адресирана до клиентите на банката, към членовете на групи и движения, съпричастни към съдбата на финансовата институция, поставена под специален надзор.

Концепцията се основава точно на стратегическото придобиване на активи, финансирани от банката по тяхната оптимална стойност. Това автоматично изключва продажбата на основните активи на подценени цени. КТБ АД може да бъде възстановена на минимална цена за държавата и обществото. Минимална в сравнение с цената, която би се платила при нейната ликвидация.

По повод на разпространените информации за продажба на СФ Парачин, Сърбия, искам да разясня, че търся най-доброто решение за завода, но в никакъв случай това решение няма да бъде в ущърб на КТБ АД, декларира Цветан Василев. Нещо повече, независимо от трудностите, свързани с неизпълнението на поети ангажименти от КТБ АД по този проект, в резултат на поставянето й под специален надзор, проектът ще бъде спасен, за да може инвестираните средства да бъдат възстановени напълно на банката, респективно на вложителите й. Интерес за продажбата на активите по подценена стойност имат само тези, които целят ликвидацията на КТБ АД и личното си облагодетелстване. В конкретния случай, същите тези „морално чисти“ хора не се посвениха да предложат срамна сделка на заинтересован от покупка на подценени активи – срещу свидетелстване срещу мене. Подход, който разбира се, се насърчава услужливо от онези, които работят по съшиването на доказателствата за моята и на моите колеги вина, твърди Цветан Василев в декларацията си от днес.

Аналогичен, според него, е и случаят и с Виваком. “ Ако не беше нашата съпротива, досега акциите на Виваком щяха да лежат в някое дебело чекмедже. Представяте ли си, че в България е възможно изпълнителен директор на компания да укрива книга на акционери и временни удостоверения с една-единствена цел – да услужи за постигане на целите на своите покровители. По едно стечение на обстоятелствата този изпълнителен директор е един от „достойните“ свидетели на обективното следствие и прокуратура. Същият доказано е фалшифицирал документи заедно с други лица от т.нар. група на 7-те (вече 6-те), управлявана от основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, което също не значи нищо за компетентните органи“, пише Цветанов.

А същият правен център на атаката срещу него е поискал несъстоятелност на въпросната компания още през май т.г.с една цел – да присвои 14,5 млн евро и да се добере до акциите на Виваком.

Василев предлага и мерки за възстановяване на банката. Въпреки унизителното отношение към мене и колегите ми, подклаждано главно от въпросния ликвидационен център, аз работя непрестанно по тази трудна задача—трудна не защото е невъзможна, а защото има няколко центъра, които непрекъснато работят за възпрепятстването на възстановяването на КТБ АД. Нямайте съмнение, че възстановяване на КТБ АД може да се постигне само чрез продажба на активите, финансирани от банката, на реалната им пазарна стойност, която по моя оценка е над 2,5 млрд евро, смята Василев.

Естествено това би могло да бъде възможно единствено с цената на мои лични загуби — участието ми в КТБ АД, както и в други компании — на които съм готов и които съм декларирал на консорциума от частни инвеститори, декларира мажоритарният собственик. Успях да привлека тези инвеститори след много срещи и преговори след бруталните събития от това лято, пише Василев. Концепцията се основава точно на стратегическото придобиване на активи, финансирани от банката по тяхната оптимална стойност. Това автоматично изключва продажбата на основните активи на подценени цени, смята той.

Цялата тази концепция на акционерите и на новите потенциални инвеститори е в рязък контраст с поведението на квесторите и на БНБ, които вече подготвят почвата за продажбата на активите на КТБ АД и Виктория ЕАД на подценени цени, разделяйки кредитите на добри, по-малко добри и лоши. Това поведение странно съвпада с тържествените декларации от тандема Цонев-Пеевски относно тяхна инициатива за проектозакон за КТБ АД.

„Добрите“ кредити, които включват активите на подценени цени, ще отидат в „добри“ ръце, за да могат да покрият частично разхода на Фонда за гарантиране на влоговете в банките при ликвидация и да осигурят очакваните печалби на тези, които са си поставили за мисия да ликвидират КТБ АД. А така наречените „лоши“ кредити, идентифицирани като лоши по неконвенционална и вероятно неслучайна методология, обслужваща интересите на организаторите на атентата срещу КТБ АД, са предназначени за „доказателствен материал“ за обвинението срещу мене и моите колеги, декларира Василев.

С настоящото още веднъж искам да заявя, че КТБ АД може да бъде възстановена на минимална цена за държавата и обществото. Минимална в сравнение с цената, която би се платила при нейната ликвидация. Защото при такава хипотеза цената ще е кумулативна! И много по-висока!

Цветан Василев накрая на декларацията си благодари на всички, които му вярват и подкрепят, както и че е убеден, че времето ще покаже правотата му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *