ВАС отряза правителството за размера на минималната заплата за 2015 година

Върховният административен съд отмени постановление на Министерския съвет от 17 декември 2014 г. за определяне на нов размер на минималната заплата за 2015 г.

Постановлението на кабинета предвиждашеминималната заплата да бъде увеличена два пъти тази година – от 1 януари – на360 лв., и от 1 юли – на 380 лв.

Делото бе заведено от национално представителните работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

Основен мотив бе, че не е проведена задължителната по законсъгласувателна процедурав рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Кодексът на труда предвиждазадължителни консултации в рамките на тристранката, което според ВАС е част от процедурата по създаване на съответния нормативен документ.

Върховните съдии подчертават, че обсъждането на правителственото постановление за нов размер на минимална заплата в Комисията по доходи и жизнено равнище към НСТСне освобождава Министерския съвет от задължениетода проведе консултации в рамките на съвета, съобщиха от БСК.

ВАС приема за основателно възражението на жалбоподателите, че обсъждането на проекта на Закон за държавния бюджет е съотносимо само към размера на минималната заплата на държавните служители, ноне изобщо към размера на минималното възнаграждениеза страната.

В този смисъл, според съда, проведените консултации по Закона за държавния бюджет не заместват изискването за консултиране и правителственото постановление.

„Обстоятелството, че МС не е длъжен да се съобразява с изразеното становище на работодателските организации,не означава, че не трябва да спазва процедуратапо приемането на подзаконовия нормативен акт, а тя не подлежи на разширено тълкуване от страна на издателя на акта, а се спазва стриктно така, както е предвидено от законодателя“, пише още в мотивите на ВАС.

Според върховните съдии несъгласуването на проекта за постановление е съществено нарушение на административно-производствените правила и е самостоятелно основание за отмяна на постановлението.

Решението на ВАСподлежи на обжалванепред 5-членен състав на съда в 14-дневен срок.

„В минималната заплата, която се изплаща от началото на годината, ще променим и ще направим решението. Не сме го обсъждали като точка, но беше в рамките на бюджета“,посочи Калфин.
Вицепремиерът увери, че решението на ВАС ще бъде приложено. Заради съдебното решение той свиква НСТС във вторник.

КНСБ: Решението на ВАС е на формално основание

Върховният административен съд не поставя под съмнение целесъобразността на постановлението за минималната работна заплата, пише в позиция на КНСБ. КНСБ обръща внимание, че решението на съда почива само на формално основание -неспазена процедура за обсъжданена проекта на постановление в Националния съвет за тристранно сътрудничество, допълват от синдиката.

Според КНСБ решението на ВАС по никакъв начинне променя извършените вече разплащанияза страната от 1 януари 2015 г. до момента на влизането му в сила.

Очакваме МС незабавно да предприеме действия, чрез които съдържанието на постановлението (под друг номер/дата) да бъде внесено за обсъждане в НСТС, след което да бъде обсъдено и прието отново от МС, този път при спазена процедура, заявиха от КНСБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *