ВАС спира гражданските таксита ”Юбер”

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията и прекрати дейността на гражданските таксита “Юбер“ (UberX).

ВАС потвърди незабавното изпълнение на решението на КЗК, с което се постановява прекратяване на установената нелоялна конкуренция от страна на дружествата на компанията в България – „Юбер Б.В.“ и „Разиер Опърейшънс Б.В.“, се казва в съобщение на комисията.

Оттам припомнят, че са установили, че при предоставяне на услугата за превоз на пътници UberX двете предприятия са извършили нарушения и им наложи имуществени санкции, всяка от които в размер на 50 000 лева.Също така КЗК наложи санкции на двете дружества по 50 000 лв. за неизпълнение на задълженията за съдействие поради непредоставяне на изискана в хода на проучването информация. Така глобата стана общо 200 000 лева.

Със свое определение ВАС отхвърля искането на „Юбер“ за спиране на незабавното изпълнение на решението, тъй като спиране е допустимо само при доказване от оспорващия на значителна или трудно поправима вреда, допълват от комисията.

Независимо чезагубите и пропуснатите ползи за дружестватаимат имуществено измерение, ВАС приема, че установените от КЗК нарушения засягат обществен интерес, а именно – спазване добросъвестната търговска практика във връзка с въведените в страната изисквания за извършване на превоз на пътници, което е непосредствено свързвано и с осигуряване живота и здравето на гражданите чрез безопасен транспорт.

Според ВАС няма пречки санкционираните от КЗК предприятия да осъществят планираните от тях инвестиции в страната при спазване на националното законодателство.

От „Юбер“ обжалваха констатациите на КЗК, че предлаганата услуга по същество е таксиметрова, но без шофьорите да са длъжни да се лицензират и да имат разрешителни за дейността, което им дава конкурентни предимства, тъй като разходите са по-малко от тези на обикновените таксита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *