Ватиканът пропуснал да декларира 1 млрд. евро

Департаментите във Ватикана са имали над 1 млрд. евро, които не са били декларирани в балансови отчети, преди новите счетоводни правила да влязат в сила.Това се казва в изявление на града държава, цитирано от агенция Ройтерс и БГНЕС.

Миналия декември кардинал Джордж Пел, който беше назначен от папа Франциск за икономически министър, заяви, че департаментите (или министерствата) във Ватикана са „закътали“ милиони евро и са следвали „установени от дълго време модели“ в ревнивото ръководене на техните дела, без да се отчитат на никакви централни счетоводни офиси.

Изявлението, цитирано от агенция Ройтерс, показва, че тези средства са в размер на 1,1 млрд. евро. Това е и първият път, в който Ватиканът определя количеството на недекларираните средства, открити след като Пел пое поста.

В изявлението се казва още, че Светият престол заедно с повечето от своите представителства в Рим и посолства по света, има финансов дефицит в размер на 25,6 млн. евро, който е сходен с този от предишни години.

В същото време държавата Ватикан, която има отделен бюджет, има излишък от 63,5 млн. долара, което е почти два пъти повече от този през изминалата година. Увеличението се дължи на приходите от културни мероприятия и от музеите в града, които всяка година събират около 6 млн. посетители.

След заемането на поста от папа Франциск през март 2013 г., Ватиканът постанови редица реформи, с които да се изравни с международните финансови стандарти и да предотврати прането на пари.

Миналата година държавата прие Международните стандарти за счетоводство на публичния сектор (IPSAS), според които всяка година финансовите отчети на департаментите й се преглеждат от международна одитна фирма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *