Вдигането на цените на природния газ ще генерира допълнителна инфлация

Вдигането на цените на природния газ не е съобразено със социално-икономическите възможности на българите и българския бизнес. За това предупреждават от КТ „Подкрепа“ в декларация. Независимо от поетапния характер на повишаването на цените, на четири стъпки по 7,95%, в края на 2008 г. цената на природния газ ще надхвърли 36%, което ще генерира допълнителна инфлация от 7% извън процесите на корвенгенция на цените.

Това обстоятелство ще приближи средногодишната инфлация към 20% и ще повлияе негативно на икономическия растеж и финансовата стабилност на страната, смятат от синдиката.

България няма да може да покрие критериите от Маастрихт за влизане в Еврозоната в близките 7-8 години, което ще се отрази негативно върху притока на чужди инвестиции и ще влоши състоянието на дефицита по текущата сметка, ще бъдат подкопани устоите на българския лев, се казва още в декларацията.

КТ „Подкрепа“ възразява срещу опитите на правителството всички достижения в икономическата сфера, постигнати с много усилия и лишения, да бъдат хазартно проиграни заради корпоративния интерес на един монополис.

Синдикатът не подкрепя решението на ДКЕВР за чудовищното увеличение на цената на природния газ в условия на пълно затъмнение и без да са показани на обществото: влиянието върху тази цена на сключените договори с „Газпром – Русия“;

доказателства за изчерпване на всички възможности по отношение коригиране нормата на печалбата на „Булгаргаз“ ЕАД и тези на електроразпределителните дружества;

доказателствата, подкрепени с точни разчети за влиянието на промяната в цените на петрола за 2008 г. върху исканата цена на природния газ и за влиянието на очакваното през 2008 г. равнище на щатския долар.

От КТ „Подкрепа“ предлагат предложеното увеличение на цената на природния газ по тримесечие да се редуцира до минимални равнища и не повече от 3%.

Държавата като принципал да се откаже от дивидента си за 2007 г. и да го реинвестира в инвестиционната програма на „Булгаргаз“ ЕАД, настояват още от синдиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *